|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Ölçek Problemi ?
İyi Günler Arkadaşlar
Problemimi anlatmaya başlayayım hemen Autocadde Layouttan çıktı alırken aynı çizim üzerindeki ana planı ve detayları farklı farklı pencerelerde farklı ölçeklerde açabiliyoruz. Örneğin Layout penceresinde ana planı 1/100 ölçeğini veririken detaylardan birine 1/50 diğerine 1/30, diğerinede 1/10 yada 1/20 verdim diyelim. Ben çizim üzerinde modelde çalışırken ölçek büyütmüyorum ölçeklerini çıktı alırken layoutta MVIEW penceresinde veriyorum. Hepsini birebir çizip çıktı alırken ölçekklerini layoutta giriyorum. Kağıt boyutumu A1’e ayarlıyorum.Yazı boylarım genelde 4mm oluyor. Şimdi sormak istediğim soru şu. Ana planı MVIEW penceresinde ölçeğini 1/100 girdiğimde yazı boyutum ( aynı zamanda ölçülendirmedeki yazı boyutum ve okların boyutları) 4mm oluyor. Detayların ölçeğini değiştirdiğim zaman çizime daha yakından bakıldığından dolayı yazı boyutlarıda kocaman oluyor. Çıktı sayfasında bütün yazıların ve ölçülerin boyutlarının aynı olması gerekiyor. Hepsi 4mm olması gerekiyor yani. Ben genelde her çizimde her ölçeğe uygun bir ölçü stili ve yazı stili hazırlıyorum ama bu zahmetli oluyor zaman alıyor. Bunu yapmanın başka bir yolu varmı acaba. Hangi ölçekte çıktı alırsam alayın layoutta ve çıktı sayfasında bütün yazı boyları ve oklar aynı boyutta görünebilirmi herhangi kısa bir yolla. Teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
AutoCad Help'ini karıştırdım ancak sizin söylediğinize benzer bir komut bulamadım. Aklıma gelen yöntemlerden biri (Tabi aynı layout'ta farklı ölçekler yoksa) her ölçek için ayrı text layer'ları oluşturup layer penceresinde (pull-down menüde) çıkan "Freeze or thaw in current viewport" kullanarak diğer ölçeklere ait text layer'larını kapatmak.
Farklı ölçekleri tek layoutta topladığınızda text'leri ve dimension'ları modelde değil de layout'ta oluşturabilirsiniz. Yani modeldeki textleri ve ölçüleri seçip layouta kopyalayın, sonra da modelden silin. Böylece hepsini ölçüsü aynı olur. Ancak bunu en son işlem olarak yapmanız gerekebilir, çalışması zor olabilir. Güzel soruydu belki de cidden kolay bir yolu vardır ![]() Kolay gelsin.
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
yanıt
"AutoCAD 2008" i satın almak yada almamak
2008 in yeni özellikleri için tıklayınız annotative scaling tips and tircks 2008 satın almak istemezseniz her ölçek tipi için ayrı ölçü stili yaratabilirsiniz ölçü yazısı değeri bir ölçek değeri ile çarpılabiliyor ayrıca ölçütipinde kullanılan yazı tipinin defoult yüksekliği 0 olmalı ölçü sitilinden ayarlanmalı yazı yüksekliği yazı tipinden değil bu durumda her ölçü tipi için bir yazı tipi yaratılmalı
Ars Longa, Vita Brevis En son orhunkeskinbicak tarafından düzenlendi : 15-08-2007 14:50. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Teşekkür ederim cevaplarınız için
Bu demek oluyorki ben her ölçeğe uygun yazı ve ölçek stili yapmalıyım yada 2008 almalıyım. En iyisi şirketi zorlayayımda 2008 aldırayım |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
peki Orhun bey bir sorum daha olacak bu problemi lisple çözebilmenin bir yolu varmıdır acaba
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|