|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Queen Palace Suriye
Ankaradaki bir firmanın inşaatını yaptığı, Queen palace hotel ve alış_veriş merkezinin cephe tasarımlarını ve 3 boyut modelini ben yaptım.Eleştiri ve ilginiz için şimdiden çok teşekkürler..
Modelleme rchicad 10 Render rtlantis studioModelleme ve render süresi yaklaşık 1 haftadır..
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Çok fazla hareket, birbirleri ile ilişkisiz çok fazla eleman, yorucu, karmaşa, dil birliği yok, anlam karmaşası çok fazla, tutarlı bir tasarım ilkesi okunamıyor.
Saygılar, başarılar.
Murat Çağıl Kamu yapıları yarışmayla projelendirilmeli. En son MrT tarafından düzenlendi : 23-02-2008 00:07. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Aynı fikirdeyim.
Hatta bu yelpaze süslerin ne anlama geldiğiniz çözebilmiş değilim. Benim için çok göz yorucu ve gereksiz ayrıntıları var. Kolay gelsin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Bu çalışmanızı Artlantis forumda da görmüştüm fakat oraya yazmaya zaman bulamamıştım nasip burayaymış.
Çalışmanızı görünce zihnimde fazla makyaj yüzünden güzelliği okunamayan bir bayan yüzü belirdi. Sanki bu yüze çok daha hafif müdahele edilse, bu kadar süs kullanılmasa göze çok daha hoş görünecek. Benim şahsi fikrim budur. Kolay gelsin..
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Ne oldurmak istendiği okunamayan bir müdahale gibi görünüyor. Hele araba ve insanları görünce yapı boyutlarının inanılmaz bir hantallık olduğunu düşünüyorum. Üstüne bir de her biçimden süsleme.
Umarım şu ana kadar dile getirilenlere karşılık olarak müşteri memnuniyeti öne sürülmez ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
Büyük bir proje gibi gözüküyor. Fakat binanın cephelerinde "mimarlık" okunmuyor. "Mimarlık", "tasarım", "cephe tasarımı", "bina" gibi kavramları biraz daha incelemek gerekecek gibi. Bir başka konu da şu: Böyle bir cephe eğer gerçekten inşa edilecekse, bundan daha sade ve daha güzel bir cepheye göre çok çok daha pahalıya mal olacaktır. Mimarlığın ekonomiyi ilgilendiren bir yönünün de olduğunu unutmamak gerekir. Güzel olması için uğraşılırken ekonomik olmaktan uzaklaşmamak de hedeflerden biri olmalıdır. Kaldı ki diğer arkadaşlar gibi ben de "cephe tasarımı"nın "mimari"sini beğenmediğim. Sunum şekline gelince: Dış mekan: Işık ayarlarınız bence başarılı. Çevre elemanlarını daha verimli kullanmalısınız. Mesela bina dibinde ölçek veren insanlardan başka isanlar da olmalı perspektifi güçlendirmek için. Yakın plana eklediğiniz ağaçlar gibi insanlar da eklemelisiniz. İç mekan: Biraz daha vakit harcamalısınız. Tasarım, modelleme ve rendır aşamaları tek tek gözden geçirilmeli. Kolay gelsin.
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimari, cephe, tasarım adına ortada birşey yok gibi veya ben anlamadım.Anladığım birşey var bu araplara iş yapabilmek için maliyeti artırmak gerekiyor.Cephede, iç mekanda elinizden geldiği kadar çeşitli malzemeler kullan maliyeti sorulduğunda astronomik fiyatlar ortaya çıksın ve iş sizde demektir.
Yapı üzerinden biraz yorum yapacak olursak hadi yelpaze şeklinde ki süsleri anlamadık bunun arap kültüründe bir yeri olabilir siz proje için yaptığınız etüdlerde böyle bir izlenime varmış olabilirsiniz veyahut içeriye ışığı değişik şekillerde almak istediniz vs...Yalnız sağdaki yüksekliği düşük olan binaya saplanmış olan dik kenarı kareler ne anlama geliyor amacını öğrenebilirmiyim acaba varsa eğer yoksa ben böyle amaçsız birşey görmedim. Rendera bakacak olursak sanırım artlantis objelerinizi atarken render seçeneğini değilde display seçeneğini işaretlemişsiniz.Renkleri parlamış biraz veya çok renkli çıkmış.İç mekan renderınızda da ışığın rengini fazla abartmış olabilirsiniz. Projeyi eklediğiniz için teşekkür ediyorum. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlık,tasarım,cephe tasarımları okunmuyor.Bu konuda çok bilgili olduğunuzu gözlemliyorum.Bu konuda kesin doğru bildiğiniz kararlar ve somut kavramlar var gibi konuşuyosunuz.Bu kütle çok hareketsiz ve basit bi kütle ama işleve göre düşünülerek tasarlanmamış.Alt katlar tamamen sosyal alanlar ve alış_veriş merkezi olarak düşünülmüş.Onun üst katında 10 m yükseklikte çok büyük lobi katı var.Sizin bahsettiğiniz yelpaze kısımlar ofis katlarını diğer kısımlar otel odalarını temsil ediyor.Ben tasarımda çok farklı süslerin yada hareketlerin olduğunu düşünmüyorum ama çok fazla tekrar olması sizi rahatsız etmiş olabilir.Ama tekrarlarda aynı boyutta değil dikkatinizi çektiyse eğer...Otelin üstündeki küp aydınlatmayı alış_veriş merkezi ve merdivenin üstünde yönlerini değiştirerek kullandım.
İlginiz ve eleştirileriniz için teşekkürler...
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Fazla bilgili olduğum söylenemez öğrenmeye çalışıyorum gözlemlerimde biraz amatörce sanırım.Gerçekten böyle büyük bir projenin ortaya çıkma evrelerinde çalışsaydım ben de paylaşırdım.Fakat kütle o kadar da basit veya hareketsiz değil işleve göre de tasarlanmamışsa açıkçası hangi verilere göre tasarlandığını merak ettim.Ayrıca dediğiniz gibi fazla tekrarda yok bence çizgiler farklılık göstermiş yatay ve dğşey yönlerde sonra kareler ve dikdörtgenler çeşitli şekillerde kullanılmış.Karelere gelirsek köşeleri doğrultusunda düşer duranlar merdivenin üstüne koyduğunuz sizce de biraz amaçsız değil mi?Cevapladığınız için teşekkür ederim böyle büyük bir projede çalışmak isterim.
iyi çalışmalar efendim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
Sayın E.D. Mimarlık,
Önceki işlerinizi de biliyoruz. Yapı hakkında bir şey bilmemiz imkansız ama neyin süslü olup neyin sülü olmadığını sizden iyi bildiğimiz muhakkak ki bu bina süslü değil diye anlam çıkartıyorsunuz. "Süs cinayettir" diyenler de olmuştur. Ben o kadar sert düşünmüyorum ama binanın içinde ne olduğunu (plan filan vermemişsiniz) biz nereden bilebiliriz ki "Biliyormuş gibi konuşuyorsunuz" diyorsunuz. Açıkçası o yelpazeler bana sorarsanız çok çirkin. Manası yok. Hah müşteriniz beğenir yaptırır. Onun bileceği iş. Parasını verir yaptırır. Ama benim görüşüm budur. Gereksiz. Yine tekrarlayacağım. "Ne biliyorsun ki çirkin diyorsun" diyecekseniz neden foruma koydunuz. Beğenen de var forumda. Güzel. Beğensinler. Benim zevkim budur. Ama bilmiyorsunuz demek biraz abes bence. "Beğenmiyorsunuz" diye cevap olunca şaşırıyorum. Genel olarak benim mimari görüşüme uymuyor. Uyanlar ve çok beğendiklerim de vardır. Yani hemen "ukala" bir şey beğenmez damgası yemeyeyim. Verilen bilgiye göre benim referans çerçeveme göre bu bir otel ve çok süslü püslü. Bizi bilgisizlikle itham etmeden önce hür irademizin olduğunu ve beğenip beğenmemekte serbest olduğumuzu, bu serbestliği bilmem kaç kişinin ciddi olarak takip ettiği bir foruma medeni cesaret gösterek çalışma koymanızla sizin bize verdiğinizi hatırlatırım. Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
süs cinayettir .Hatta soykırımdır
![]()
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ülkenin atmosferine uyan bir yapı olmuş.
Renderlarda gayet güzel. ışık ayarları yerinde ve güzel duruyor. ellerinize sağlık.
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
Görseller gerçekten gayet başarılı. Sadece en alttaki imajın anlatım olarak diğerlerinden daha zayıf olduğunu düşündüm; özellikle soldaki çerçeve biraz fazla dolu, sanki önlü arkalı iki bina var gibi anlaşılıyor (cepheler o kadar dolu ki! :-). Bir de hep aynı cepheden görüntü verilmiş; binanın bütünlüğü konusunda fikir edinemiyoruz.
Mimarlığın tek doğrusu olmadığı konusunda sanıyorum hemfikiriz; yani "O budur", "şu şudur" gibi kesin ve değişmez gibi duran yargılardan da uzak durmak gerekiyor galiba. Bir süre Libya deneyimi olmuş biri olarak, malsahibi, binanın yapılacağı ülke ve beğeni kriterleri gözönüne alındığında süs konusunda az bile olmuş diyebilirim. Ayrıca (ne yazık ki!?!) bize mimarlık derslerimizde ballandıra ballandıra anlatılan modernizm ilkeleri günümüzde tüm dünyada kabul görmüş tek saygın görüş değil, özellikle de Arap memleketlerinde! Öyle olsa Postmodernizm gibi akımlar çıkmazdı, değil mi? Zevki eleştirmek dünyanın en zor işi herhalde!
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Diyecek bir şey yok.
Yukarıdaki işi yapan alttakini de yaptı. Verilen web sitesinde bu var. Bunu yapabilecek yetenekte birinin foruma yukarıdaki işi koymasına anlam vermiyorum. Hem de bunu savunmasına. Her zaman istediğimiz iş gelmez ve her zaman istediğimiz işi de çıkartamayabiliriz. Ancak bunu forumda sununca işler değişiyor. Ayrıca Suriye'de Libya'da bu yapılıyor aynı katliamlar ülkemizde de oluyor. Bunu tartıştık bu despotluk değil. Zate kırılgan olan DÜZGÜN tasarım örneğimiz olmaması halini baltalayan işler bunlar. Buyurunuz bu aşağıdaki işi de Erdem Bey yapmış yukarıdakini de. Bir üye bu işini bizden saklar (kendisinin web sitesinde ilk sayfada) yukarıdakini gönderirse üzgünüm ama bu şekilde cevap bulması normaldir. Açıkçası aşağıdaki işi de bir kaç noktası hariç beğendim. ETO yarışması için yapılmış. Ben bir görsel seçtim diğer görseller de hoş bence. Şimdi kendimi anlatabildim herhalde. Ama yukarıdaki işi foruma koyan hem de iyi olduğunu iddia eden birine tavrım aşağıdakini sunana göre farklı olacaktır. Bundan doğla bir şey de yoktur.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
|
Tartışılacak daha önemli bir noktaya geliyoruz böylece. Mimar ve onun mimarlık anlayışı (aynen zamana direnip değişimlere ayak uydurabilen esnek binalar gibi) eğilip bükülebilir mi? Kendini, ilkokul tasarlarken çocuk, fabrika tasarlarken işçi, (ateist olsa da) cami tasarlarken inançlı biri vs vs yerine koyma yetisine sahip mimar, yeri geldiğinde kendi kişisel estetik değerlerinden sıyrılıp "projenin gerektirdiği" estetik değerleri giyinemez mi? Mesleki duruşundaki kaliteyi, bir estetik değeri diğerine yeğ tutmasındansa, bu estetik değeri işleme konusundaki başarısıyla gösteremez mi? Bir mimarın dünyaya bakışına belki çok aykırı bir işi alması, sadece aç karnını doyurma noktasında olduğunda haklı görülmemelidir; bir oyuncunun kendine ve o zamana kadar çizdiği tiplemelere en ters rolleri seçmesi gibi, kendine meydan okuma yaşayacak ve kendini geliştirecek noktaları bulmasına yardımcı olacaktır. Kanımca bir mimar için en tehlikeli durum kabuk değiştirememesi değil, tam tersine tek bir beğeniye saplanıp kalması, bir aracı olduğunu unutup kendini amaç sanması ve bencil mimar egosunu büyütmesidir.
Yukarıdaki bina "arabesk"* olarak başarılı mıdır, değil midir o konuda söz söylemek bizi aşar belki. Ama mimarını, her iki binaya da kalitesini yansıtabildiği ve her iki işi alma cesaretini gösterebildiği için kutlamalıyız. * Yukarıdaki binaya bakınca "yüzeyin aşırı girift bezeme ile yüzeysizleştirildiği" arabesk bezemelere bir gönderme seziyorum.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|