PDA

Tam Versiyonunu Görüntüle : Mimarlık Nedir?

smayl-insaat
21-06-2005, 13:18
tek kelimeyle cevap verir misiniz...

minimimar
21-06-2005, 14:14
Bu kadar geniş kapsamı olan olan bir mesleği tek bir kelimeye sığdırmak, özdeşleştirmek yanlış olur diye düşünüyorum...........

MİMARLIK NEDİR? deyince aklıma bir değil bir çok şey geliyor,biri diğerini diğeri bir diğerini hatırlatıyor bana......
MİMARLIK:

emektir.................
sevgidir...................
dokunmaktır...............
koklamaktır......................
bakmaktır........................
bakarken görebilmektir.....................
gördüğünü algılamaktır......................
hissetmektir........................
bazen sabahlara kadar uykusuz kalmaktır................
bazen de sabahlara kadar eğlenmek.....................
bazen güzel bi müzik dinlemek....................
bazen güzel bi tabloya bakmaktır....................
bazen doyasıya gülmek.................................
bazen de ağlamaktır...................................................................... ..............
..............................................

bunlar sadece benim şimdilik aklıma gelebilen kısmı.........ama bildiğim ,
iyi bildiğim bir şey var ki mimarlık yaşamın her alanından küçük parçaçıklarla yapılmış bir puzzle gibidir..............yaşama ve insana dair herşeyin bir sentezidir............

S_D_D_K
21-06-2005, 19:11
içine mimar konan keseye denir :)

bakınız ekşisözlük pascha d :)

ilteriş
21-06-2005, 23:59
insandır...

acikrikci
22-06-2005, 15:15
yaşam biçimidir

smayl-insaat
22-06-2005, 15:36
tek kelime olanlar çok hoş böyle ilginç şeyler bekliyorum ...
ekşi sözlük linki değil tabiki :A

S_D_D_K
22-06-2005, 21:22
cevabını asla tam olarak veremeyeceğin,versen de bunun herkese göre doğru olmayacağı bir olguyu tek kelimeyle tarif etmek sence güç değil mi?

smayl-insaat
23-06-2005, 22:45
ben zaten herkesin kendi yorumunu merak ettim sıddık bey ... bir zahmet yaz yorumunu :) bir onu yazmadın

sel
24-06-2005, 04:08
düşünmek,
metin kısa geldiği için uzatıyorum.

kadr
24-06-2005, 16:59
içine mimarlık koyulan kese

smayl-insaat
24-06-2005, 20:00
düşünmek çok güzel ama düşünmek de zaten hersey yaa epey genişledi o zaman

bu arada bence mimarlık tarzdır .. yapının tarzını seçiyorsunuz siz mimarlar..

!!! ama kese değil tabiki foruma bunu yazmak ne işe yarıyor merak ediorum

ninlil
24-06-2005, 21:07
Gözlemleyebildiğimiz evrenin canlı/cansız her formu en az enerji ile en yüksek faydayı sağlayıp en kararlı formları oluşturur. Biz de bu formlara "Ayy! ne kadar zarif!!" deriz. Örneğin: Göklerde süzülen kuş en az enerjiyi harcamak için hava akımını kollamaktadır, çiçekler güneş ışığı peşindedir, avını kovalayan aslan, harcadığı ile kazanacağı enerjiyi hesaplamaktadır...vs vs. Enerji çok kıymetlidir.
Mimarlıkta da; en az/en uygun yapı malzemesiyle en yüksek fayda ( kullanım alanı/ taşıyıcı sistem/ çevresel etkiler/ arazi yapısı felan filan daha bir sürü şey ...) bir araya geldiğinde "zerafet" oluşur..Diye düşünüyorum.

smayl-insaat
25-06-2005, 23:31
yapı malzemesi ,cevresel etkiler ve arazi yapısı bizim işimiz arkadasım :)

ama zerafet tanımın ve örneklerin çok güzel çok hoşuma gitti ... bu konuyu açtığımda beklediğim orjinal bir şey duydum sonunda sağol

ilteriş
26-06-2005, 13:27
mimarlık hakkında birşey bilinmiyorsa susulmalı ismail

smayl-insaat
27-06-2005, 08:55
mimarlık hakkında birşey bilinmiyorsa susulmalı ismail

o zaman sus canım..

ilteriş
29-06-2005, 22:57
ortaya konuşulursa cevap ortaya verilir

ayasofya
29-06-2005, 23:06
Burası bir forumdur chat odası değildir.

Foruma uygun cevap vermeyenlerin mesajları silinir.
Uyarmalıyım.

İyi günler.

mimce:)
07-07-2005, 11:42
bence konu iyi ama biraz saptırılmış...
şimdi konuya dönelim...
mimarlık..
paylaşmaktır... :)

smayl-insaat
07-07-2005, 19:03
bence de konu iyi yaa tesekkürler mimce ;)

zaha
11-07-2005, 15:44
SORU İŞARETİDİR MİMARLIK:
1)ACABA MERDİVEN KOVASI BÖYLE DAHA MI İYİ?
2)GİYDİRME CEPHE Mİ KULLANSAM?
3)SAAT KAÇ OLDU ACABA YETİSİR Mİ BU PAFTA BUGÜN?
4)ZAHA HADID GİBİ NE ZAMAN ÇİZERİM ?
5)ESKİZ KALEMİM NERDE?
6)BU PROJENİN BİYERİNDE BİŞEY VAR AMA?
7)NE ZAMAN İYİ BİR İŞ BULUCAM BEN????????????.........

GİBİ İNSANIN AKLINI SÜREKLİ KURCALAYAN SORU İŞARETLERİDİR İŞTE..... :p :U :K :K :K :K

cabuni
11-07-2005, 19:23
arkadaşlar bu sayfa bize birbirimize incitici sözler söyleyelim diye verilmedi. bence bu tür manasız atışmalarla seviyemizi aşağıya çekiyorz. birlik beraberlik içinde saygıyı ön planda tutarak güzel işler yapmaya çabalayalım.insanlar birbirinin arkasından kuyu kazmaya devam ederse kaybederiz. bu nedenle birbirimize karşı daha hasas olalım. bu bağlamda mimarlık -bana göre- tarihe, doğaya ve insana SAYGImızı gösterme biçimidir....
birlikte birşeyler başarabilmek umuduyla, iyi günler dilerm.

H.Y
12-07-2005, 12:35
nefes almaktır...

smayl-insaat
13-07-2005, 21:40
SORU İŞARETİDİR MİMARLIK:
1)ACABA MERDİVEN KOVASI BÖYLE DAHA MI İYİ?
2)GİYDİRME CEPHE Mİ KULLANSAM?
3)SAAT KAÇ OLDU ACABA YETİSİR Mİ BU PAFTA BUGÜN?
4)ZAHA HADID GİBİ NE ZAMAN ÇİZERİM ?
5)ESKİZ KALEMİM NERDE?
6)BU PROJENİN BİYERİNDE BİŞEY VAR AMA?
7)NE ZAMAN İYİ BİR İŞ BULUCAM BEN????????????.........

GİBİ İNSANIN AKLINI SÜREKLİ KURCALAYAN SORU İŞARETLERİDİR İŞTE..... :p :U :K :K :K :K
süpersin valla koptum :D helal...

azra_62
19-07-2005, 23:43
Yaşamın kendisidir :A
Doğanın temelidir :A

yusufdagarslan
24-07-2005, 13:11
aksama kadar buroda oturup resim cizmek mi yoksa tasarladigi projelerin uygulamasında da bulunarak hem detayları hem de kendi gelisimine yardimci olmasi gerekir mi ? :)

etic
24-07-2005, 13:24
Bu konuya daha öncede gözüm carpmisti. Oradan devam etmek daha netice verici olabilir. Bir de baslik biraz sorunlu sanirim. Kelimelere dikkat edersek, daha hos olur diye düsünüyorum ;) Kolay gelsin.

arctih
24-07-2005, 22:46
yetiştirememektir...

Pınar Gökbayrak
26-07-2005, 12:21
Bu konuya daha öncede gözüm carpmisti. Oradan devam etmek daha netice verici olabilir. Bir de baslik biraz sorunlu sanirim. Kelimelere dikkat edersek, daha hos olur diye düsünüyorum ;) Kolay gelsin.

Konular birleştirilmiştir.

gizzy
26-07-2005, 20:10
tek kelimeyle açıklaması çok zor olan bir kavram olmasına rağmen arkadaşımızın isteği üzerine tek kelimeyle mimarlık ÜRETMEKTİR..

smayl-insaat
02-08-2005, 17:35
mimarlık üretmektir.. en son ürünü fizikle kimya arasına yapılan 25 derecelik düz konsol :D hem de 8 metre.. haliyle statikçi arkadas yedi kafayı :D ne işe yarıyor o yahu ... hem de inşaat bölümüne doğrutulmuş bir top gibi korkutuyorsunuz bizi :D

@rch-i-dio
05-08-2005, 12:22
arkadaşlar alın bir de yeni mezun bir arkadaşınızdan mimarlık tanımı..........
okulu bitirdiğinizde dumura uğradığınız meslek........ :)
ya bu bürokrasi insanı yoruyor........
yolunuz açık olsun............

taymazfusun
18-08-2005, 14:18
Farkli Olmak, Fark Yaratmak... :a

yasemin86
26-10-2005, 23:46
mimarlik baskalarinin hayatini göze alarak (düsünerek) tasarlayan alan.....:C

çizikçi
28-10-2005, 11:42
yaşamaktır herhalde... belki de yaşamamak...

mibaka
29-10-2005, 19:58
belki de suyun içindeki hidrojen atomudur,belki de insan anatomisidir....
yani bazen sadeliği agırlarken üzerinde bazen de yer yer karmaşaya kucak açar bünyesinde...:D

taliskhan
31-10-2005, 11:42
Mimarlık yasamı kolaylastırıp insan ve cevreyı memnun etmekdir.;)

btl
31-10-2005, 12:05
mimarlık....
Tanrı dünyayı 6 günde yarattı devam etsinler diye mimarları yarattı demektir...

(not: Bu yazı arkitekt dergisinin eski, bir sayısında vardır...)

sadihasenek
31-10-2005, 14:53
karakterini,tarzını,kısaca seni yansıtır! aklıma ilk gelen kelime _tarz_ oldu ama konuyu başlatan kişi bunu ifade etmiş...
çü'den sadi

çelişki
01-11-2005, 16:44
sanırım hayata pragmatik yaklaşmak gerekliliğini haklı çıkaran tek(?) alan,aslında bunuda herkese kabul ettiremeyiz...tek kelimeye sığdırmak çok zor, çünkü mutlaka açıklamak gerekiyor, bir tek kelime bile böylesi bir konuda çoook anlam kazanabiliyor. sanırım en doğru yaklaşım mimarlığın bakış açısına göre DEĞİŞEBİLEN yada DEĞİŞTİRİLEN bir şey olduğu...belki de SÜREKLİ DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKEN BİR ŞEY- diyalektik çerçeve içerisinde tabi.......(?)
sevda öztürk

ende
10-11-2005, 21:48
mimarlık hayal kurmaktır...
ve hayal kuranlar bilir,hayaller yanar...gerceküstülükte dolandırmaktır beynini
mimar olmak.
t-cetveliyle kampüste hangi bölümden oldugunu heryerde haykırabilen kac ögrenci
vardır.kimlerine göre hamallıksa da mimar için t-cetveli hayali bir savaşta onun
en sadık kılıcıdır.
ve hayaller diplomayı aldıgın gün matlaşır .çetrefilli yollar cıkar önüne
ve görürsün herkes artık para peşindedir.
estetik degerlerin yerle bir edilir.kılıcın hiç bir işe yaramaz
elektroniklerin yanında.ısın kılıcları vardır onların ve sen sadece hayalperestsindir onların
gözünde...
ve mimar hayal kurmaktan vazgecmeyen kişidir.
cünkü yol bir gün onun diledigi yere varacaktır...ben mimarım

Ato9
18-11-2005, 21:38
mimarlık insanın kendine yakışanı giymesidir... gagagaagaggaga

ll_emre55_ll
03-05-2007, 01:16
herşeydir nefes almak su içmek gibi birşey ne bileyim işte bambaşka birşey anladınız siz

reznik
05-05-2007, 22:13
mimarlık dengedir. (bazen ayakların üstünde dengedir bazen ruhun içindeki dengedir bazen bazen bazen...... yaşamın dengesidir)

mimark
11-05-2007, 18:26
kalem + eskiz + mimar işbirliğidir.....:U

esdelya
11-06-2007, 23:38
hayattır...

mimoruç
12-06-2007, 02:42
ihtiyaca cevaptır

serappa
14-06-2007, 01:37
mimarlık,elbette hepinizin bahsettiği gibi asla bir kaç kelimeye sığdırılamaz.
mimarlığın bir tavır veya duruş olduğunu düşünüyorum...
hayata olan tavır ve tepkimizdir.

mrh_intarc
22-06-2007, 16:16
mimarlık, dil ister,göz ister,algı ister.beş duyunun da kullanabılecegı tek ortak payda..

habibolcek
22-06-2007, 18:26
MİmarliĞin Bİr Enerjİ BİÇİmİ OlduĞuna İnaniyorum...

güneşli
24-06-2007, 19:39
huzurdur

mesala tasarımı berbat bir mekanda nefes almak güçleşir,renkler uyumsuzsa ruhumuz isyan eder bu duruma. Birde böyle bir mekanda hayatımızı geçirdiğimizi düşünün. mekanda estetik olmalı uyum olmalı ışık olmalı ...insan özgürce nefes almalı. kısaca yaşadığımız mekanlarda huzur bulmalıyız. Baktığımız binalar gözümüzü yormamalı bu yüzden huzurdur derim ben.

Emrextreme
01-08-2007, 03:07
Mimarlık, yapı ve çevre tasarımcılığıdır. Yani bir tasarım dalıdır, mühendislik değil.

Tho
03-08-2007, 01:59
işleve biçim vermektir.

Emrextreme
03-08-2007, 02:21
işleve biçim vermektir.

Bu biraz tasarımın tanımı gibi olmuş. Yani bu durum bardak tasarımı için de geçerli araba tasarımı için de.

cimentolu_kedi
24-12-2007, 21:23
tek kelimeyle cevap verir misiniz...

emektir.................
sevgidir...................
dokunmaktır...............
koklamaktır......................
bakmaktır........................
bakarken görebilmektir.....................
gördüğünü algılamaktır......................
hissetmektir........................
bazen sabahlara kadar uykusuz kalmaktır................
bazen de sabahlara kadar eğlenmek.....................
bazen güzel bi müzik dinlemek....................
bazen güzel bi tabloya bakmaktır....................
bazen doyasıya gülmek.................................
bazen de ağlamaktır..........................................

O kadar çok mimar arkdaşım var ki,çoğunun sabaha kadar çizmlerine yardım ettim...
Daha birinin çizdiği projeyi kokladığını,projeyi çizince ekrana dokunduğunu,o çizgileri hissettiğini,proje bitince veya mimari bir tasarım gördüğünde ağladığını görmedim....ARKADAŞIM ABARTMAYIN MİMARLIK TEK KELİMEYLE ;ÇİZMEKTİR...

s_y
25-12-2007, 01:59
O kadar çok mimar arkdaşım var ki,çoğunun sabaha kadar çizmlerine yardım ettim...
Daha birinin çizdiği projeyi kokladığını,projeyi çizince ekrana dokunduğunu,o çizgileri hissettiğini,proje bitince veya mimari bir tasarım gördüğünde ağladığını görmedim....ARKADAŞIM ABARTMAYIN MİMARLIK TEK KELİMEYLE ;ÇİZMEKTİR...

Yarın "Ben de çizerim, ne işe yarıyorsunuz ki, at şuraya imzanı da paramızı kazanalım" da dersiniz siz.

architurk
25-12-2007, 09:11
Bir hocamız, Sayın Ferhan Yürekli, "Mimarlık bir KELEBEKtir demişti, ömrü bir gündür, yaparsın biter"

cimentolu_kedi
25-12-2007, 15:59
Bir hocamız, Sayın Ferhan Yürekli, "Mimarlık bir KELEBEKtir demişti, ömrü bir gündür, yaparsın biter"

Evet,sadece çizmektir,ömrü bir gündür,ama mimarlık olmazsa olmaz...

asi
25-12-2007, 18:10
ARKADAŞIM ABARTMAYIN MİMARLIK TEK KELİMEYLE ;ÇİZMEKTİR...

O sizin görgüsüzlüğünüz ben gördüm,
ayrıca sizin hesapla, müzik aleti çalmak üflemek ,tellere dürtmek, heykeltraşlık keser sallamak, ressamlık karalamak falan gibi geliyor olmalı, ne mutlu size.

nazan07
25-12-2007, 23:41
tanrıdır mimarlar :) sanat az kalıyo çünkü

hozcank
26-12-2007, 10:13
yaşama ve yaşatma sanatı...

cimentolu_kedi
27-12-2007, 19:39
O sizin görgüsüzlüğünüz ben gördüm,
ayrıca sizin hesapla, müzik aleti çalmak üflemek ,tellere dürtmek, heykeltraşlık keser sallamak, ressamlık karalamak falan gibi geliyor olmalı, ne mutlu size.

Şuna eminimki siz ( sayın asi) bizim yaptığımız,betonarme,çelik vs. sayılsal hesapları değil zihnimizde ki karşılaştırmadan bahsediyorsunuz buna hesap denmez...

Mimarlık çizmektir.Başka ne olabilir?Ben şimdi yaptığım binayı koklayım mı?Binaya bakıp sevgi gülücükleri mi atayım,bina bittiğinde ağlayım mı?Hesapladığım statik sonuçları;rakamları parmağımla okşayım mı?Yukarda arkadaş ne kadar güzel tarif etti;" Mimarlık bir kelebeğin ömrü gibi diyerek...Şimdiye kadar duyduğum en güzel yorum, bu konu hakkında,bu cümlenin arkasında kesinlikle bir profosyenllik var.Mimarlar çiziğinde işi biter,biter ama diğer projeye geçer onu çizer,diğerine onu çizer diğerine geçer...Hep en iyi,en rahatı,en güzeli çizmeye çalışırlar, ama duyguları bir yana bırakırlar.
Dün gece bir kanalda karikaturist bir mimarı dinledim,o sevmek,okşamak,ağlamak... gibi duyguları çok yaşadığı için karikaturist olmayı tercih etmiş.

architurk
28-12-2007, 08:00
"Mimari işitilebilir mi?" Steen Eiler Rasmussen, kitabının 'Mimariyi İşitmek' adlı bölümüne bu soruyla başlıyor ve devam ediyor;

"Çoğu kimse, büyük olasılıkla, mimarinin ses çıkarmadığını, bu yüzden de işitilemeyeceğini söyleyecektir. Fakat mimari aynı şekilde ışık da çıkarmaz ama yine de görülebilir. Onun yansıttığı ışığı görür ve böylece biçim ve malzemesi hakkında bir izlenim ediniriz. Aynı şekilde mimarinin yansıttığı sesi de duyabiliriz. Bu ses yansımaları da bizde biçim ve malzeme hakkında bir izlenim uyandırır. Farklı biçimdeki odalar ve farklı malzemeler, sesi farklı yansıtırlar (Rasmussen, Yaşanan Mimari. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1994: 188)."

Bu tabii ki yapılmış, "vücuda gelmiş" bir mimarlık ürünü için geçerli bir betimleme. Bu mimariyi isterseniz koklarsınız da (iyi çözülmemiş bir tuvalet ya da mutfakta kokuları uzaklaştıramıyorsanız, ya da bahçeye açılan bir kapıdan içeri bahar kokuları doluyorsa, bu mimarinin kokusu değil midir?). Hatta kavrayabileceğiniz yerini bulursanız kucaklar, sarılırsınız da... Topu topu size deli derler :-)

Ama mimarlık sadece bitmiş, adını aldığı "imar edilmiş" şeyleri mi kapsar? Bir de "kelebek" olan, tasarımcısının "heh! tamam işte bu oldu!" dediği anda uçup giden ve ömrü kısacık olan bir mimari daha var galiba. Mimarın kafasında kanatlanan o kelebek; "uçuşan", rengarenk, incecik, kırılgan, kibar... (taa ki oyunbozan mühendisin "yok kardeşim bu kadar kocaman kanatları bu incecik gövdeye böyle bağlayamayız, bu kanatlar zaten çok ince olmuş, taşınmaz bunlar, bu kelebek uçmaz, şurasını şöyle kalınlaştıralım, burasını şöyle destekleyelim" diyene kadar! :-P Mimarları bıraksanız hiçbirinin yere konacağı yok zaten, ama o kelebeği düşlerken yerine bir devekuşunun gelip oturmasını da hiç hazmedemiyorlar.)

Galiba iki mimarlık var, biri mimarın, mühendisin, yapı ustasının ortak çabalarıyla, dünyevi malzemelerin biraraya getirilmesiyle yapılan ve tabii ki ömrü bir anlık olsun diye düşünülmemiş olan bir "varlık", yapı. Diğeri tasarımcısının gri hücrelerinin birinden diğerine atlarken gözünün önünde canlanıveren, suya çizilmiş bir imge, bir "hayal".

cimentolu_kedi
28-12-2007, 11:10
Dün akşam kitap okuyordum,bir yazar hatıralarını anlatıyor ve anlatımında büyük olayları o kadar güzelleştirmiş benzetme yapmış ki hayran oldum.Mesela diyorki "....ayrılığa giden tren rayları,birilerini ayrıdığı gibi, bakdım bir aileyi birleştiriyordu sanki bir fermuar gibiydi raylar;açılıp kapanan...."Çok acı bir olay anlatıyordu,demek ki oluyormuş...Neyse,
Ben beton uzmanıyım,betonun sağlamlığını anlatırken; yapılan bu katlarda yavrular filizlenecek,nice aileler köklenecek;mutluluğa,hüzne hep şahit olacak bu tabliyeler...Belki bir gün siz bu katlarda yaşayabilirsiniz,o yüzden betonu lütfen sağlam,dikkatli vs. atalım...İnsanlar güvenle yaşasın,
Böyle anlatırım şimdiye kadar kimse özellikle inşaat ustaları ve beton döken elemanlar; hiç gülmedi dalga geçmedi,onları düşündürdü ardından haklısın abi dediler.Halbuki bu insanlar hep vücut gücüyle çalışdıkları için,en son bu düşüncelere hak verecek veya dinleyecek insanlar bunlar diye düşünebilirsiniz,ve herkes böyle düşünür.

Çizdiğiniz odalar kimlerin gülücüklerine,kimlerin hüznüne,kimlerin yanlızlıklarına... şahitlik edecek.Bu düşünceler çerçevesinde çizimlerinizi yoğurursanız tadı başka olur.Hatta düşünsenize " şuraya nasıl bir yatak yeri daha ekleyebilirim;yazıktır bir kişi daha sığsın bu eve diyerek düşünseniz,hem ekonomiye,hemde insanlığa faydanız olmaz mı?

Bakın ben beton dökülmesini şöyle yorumlardım" -çevreyi kirletiyoruz,her yere beton atıyoruz yeşil yer kalmadı.." diye.Bunlarda, gerçekten abartmıyorum;haklısın derlerdi.Ben gülmelerini beklerdim.

Hiç düşündüz mü? Çizdiğiniz projelerde kaç kişiye ekmek kapısı (inşaat mühendisinin yeri ayrı ama)
Beton firmasına,harita mühendisine (gerçi haritacılar size çizmeden veriyorlar ya olsun),mak.müh.,elk.müh., şehirciye,peyzajcıya (özellikle büyük konutlarda),yapı ressamlarına bile...Bunlar bir kaçı; kalıpçısına,demircisine,elk işçisine,tesisatçısına,sıvacısına,ustaların yardımcılarına (her biri ekip,hepsinin onlarca elemanı var), sonra küçük beton firmalarına,malzeme firmalarına...Sonra bunlar sürekli yemek yiyecek yakındaki marketler, lokantalar...vs. vs.
Onlarca kişi çizdiğim projeden ekmek parası kazanıp yuvaları şenlenecek,kimi borcunu ödeyecek... diye çizerseniz çok mutlu olursunuz.Ne kadar güzel dimi.
Bu yaptıklarınız karşılığınıda güzel bir şekilde alınca,en mutlu insan siz olursunuz o zaman.Birde karşılığını alamazsanız çok kötü olur.Öyleki bu şekilde yaptığınız projelerin karşlığı da 3-5 olmaz çok mükemmel rakamlar olması lazım...
Bu yüzden mimarlık çizmektir...