![]() |
|
|||||||
| Ankara Başkent Ankara'nın gündeminden sıcak haberler, gelişmeler... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Baskent-kizilay
Bu forumu uzun bir suredir takip ediyorum. Dikkatimi ceken bir sey var: kuram kimseyi ilgilendirmiyor. Bu belki de kurami bize artik mide bulantisi veren kent ve mimarlik sorunlarina bagli olarak ele almadigimiz icin.
Benim hep aklimi kurcalayan baskentimizin tasra goruntusu olmustur. Buyrun isterseniz bunu tartisalim, neden baskent Ankara bir Paris muamelesi gormuyor da, buyukce bir Anadolu kentine donusturuluyor? Cumhuriyet mimarlikta simge arayisindan vazgectiyse bile, hic degilse baskentte neden kentsel prestij alanlari yaratilmiyor, ya da var olanlar yok ediliyor? Bu bir redd-i mirasin, degisimin alameti midir, yoksa bir yozlasmanin, cokusun alameti mi? Asagida Hurriyet'ten Emin Colasan'in 21.01.2005 tarihli kose yazisindan bazi kisimlari aktariyorum. Bence mimarlik ve kentle ilgili herkesin sormasi gereken bir soruyu sormus: "Şimdi Ankara Oteli’nin acısını içimize gömelim ve yavaş yavaş Kızılay’a doğru yürüyelim. Meydanın tam göbeğinde kara bir bina göreceksiniz. Saymadım ama en az 10 kat olması gerekir. Siyah, zevksiz bir bina. Burada geçmişte Kızılay’ın şirin binası vardı. Çocukluğumdan anımsarım, çok güzel bir park ve bahçenin içindeydi. İnsanlar oraya gelir, banklarda oturup dinlenirdi. Bahçenin bir köşesi Cumhuriyet dönemi Ankara’sının simgelerinden biri olan ve meydana adını veren üç katlı Kızılay binasıydı... Ve binanın üzerinde kocaman bir kırmızı ay! ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Bir gün bir baktık ki, oraya temel atılıyor. İnşaat başladı. İnşaat yıllar boyu sürdü. Oraya bugünkü değerlerle trilyonlar yatırıldı. Herhalde o paralar Kızılay’ın cebinden çıktı. İnşaat yükseldi, yükseldi ve sonunda bitti! Kocaman bir zevksizlik anıtı, arazinin tümünü kaplamıştı. Camları siyahtı, dış cephesi boydan boya siyahtı. Ötekiler yetmezmiş gibi ortaya kentin göbeğinde akıl almaz iğrenç bir görüntü daha çıktı. ............................................ Bu, korkunç bir şey. Türkiye’de inanılmaz bir umursamazlık yaşıyoruz. Sözünü ettiğim Kızılay binasının tam karşısı Güvenpark. Ankara’nın eski Kızılay bahçesiyle birlikte ilk parkı. Atatürk döneminde yaptırılmış bir anıt. Üzerinde ‘Türk övün, çalış, güven’ yazıyor. O anıt şimdi gece saatlerinde tinerci takımının hizmetinde ve çöplük olmuş durumda! Bronz anıt çürüyor. Rengi yeşillenmiş. Pislenmiş, paslanmış, hatta erimeye yüz tutmuş. Başkentin göbeğinde inanılmaz iki utanç tablosu karşı karşıya. Arada 50 metre mesafe var. Kızılay adına yaptırılan boş bina ve çürüyen Güvenpark anıtı." |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba, ben tam net olarak kuramdan kastedebileceginizi anlamak icin kurami TDK sozlugunden su sekilde kelime anlamini buldum:
1. Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi. 2. Belirli bir konuda düşüncelerin, görüşlerin bütünü: 3. Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar, yasalar bütünü, nazariye, teori. uygulamalardan bagimsiz olarak soyut olarak neyi ele alabiliriz ankara hakkinda? biraz daha acar misiniz? ankara'ya bu kadar zamandir hic gidemedim ancak tahminle yola cikarak ben kendi dusuncemi soyleyeyim, ankara bizim, turkiye'nin buyuksehir olarak insa ettigi bir kent sizin de bildiginiz gibi ve bir paris, istanbul kadar buyuk ve unlu bir kent olmamis bugune kadar. haliyle ortada yeteri kadar malzeme olmayinca ya cografi kosullar bir ilginclik katmali insanlara ilham vermeli, ya ticaretle birlikte sehir bir sistem kurmali ya da yoktan var edecek vizyonlara sahip insanlar ankara gibi sehirlere sahip cikip guzellestirmeli ekonomiye bagli olarak. ankara icin son secenek gerekiyor herhalde digerleri olmadigi icin yeteri kadar. melih gokcek'in vizyonuyla geleceginin de cok parlak olmayacagini dusunuyorum bu sehre sahip cikacak ileri gorusluluk ile sehre yeni birseyler katacak birilerini ariyorsak. kaldi ki paris ve londra'da da taşra goruntusune sahip yerler birazcik disariya ciktiginizda, hemen size merhaba diyorlar. demek ki mimarlik ve sehirciligin elinden biraz ipin ucu kacti, sozde en iyi mimarlari, sehircileri yetistiren ulkelerde bile olduguna gore bunlar. emin colasan'in bahsettigi binanin resmi var mi acaba koyalim buraya? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
tasra
Dedigim su idi: bu forumlarda kuramdan hoslanilmamasi belki de mevcut sorunlarla birlikte ele alinmamasindandir; bunun sebebi de kuramin guzel, ilginc ve hatta biraz da egzotik (yabanci) olmasi, sorunlarin ise cok yerli, cok banal olmasi.
tasra meselesine gelince, evet buyuk avrupa sehirlerinin civari banliyo denen sehircikler ile dolu ama dedigim bu degildi. Herhalde Londra ve Parisin cevresi cok eskiden beri kotu yapilasma ile doluydu, belki Istanbulda oyle. Ama bahsetmek istedigimiz sey Baskentin merkezi (olmasi gereken) Kizilay! Herhalde bunu Paristeki Place de la Concorde, Romadaki Piazza del Popolo, ya da benzer bir Londra meydani (Trafalgar?) ile kiyaslamak lazim. Ankara bir dini, kulturel, yada ekonomik baskent degil. Ankara eger bir yonetim baskenti ise en azindan sehirciliginde bunun ifade bulmasi lazim diye dusunuyorum. Bunun olmamasinin sebebi nedir? Soru bu... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
simdi daha net bir sekilde anladim soruyu ancak dedigim gibi benim ankara hakkinda yeteri kadar bilgim yok o yuzden bu konuda susacagim umarim bilenlerden cevap gelir,
su anki halini gosteren fotograf ve planlarla desteklenirse benim gibi uzak olanlar icin de harika olur |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Yunanca teori de, Arapca nazariye de "bakmak" fiilinden turetilmis bildigim kadariyla. O yuzden kurmadan once bakalim biraz. Iste eski ve yeni meydan.
Eskisi de hala bir meydan degil ama hic degilse sadece trafik ve alisverise ayrilmamis oldugu goruluyor; ayrica anit fikri ne gostermelik, ne de donen dervis gibi megaloman. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
çok feci birşeymiş gerçekten bu yeni eklenen bina
![]() |
|