07-11-2007, 12:05
|
|
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Orijinal metin Barış Altan tarafından gönderilmiş
Ben de aletle ölçüm aşamasında yer aldığım bir restorasyon ihalesinden örnek vereyim. Bu yaz, Sivas Vakıflar Müdürlüğü, Sivas Kale Camii (16.yy'a ait, tek kubbeli, orta boy, tezyinat açısından oldukça detaylı bir cami), Sivas merkezde 2 tek mekanlı, kırma çatılı kerpiç cami, küçük bir kerpiç türbe ve Kangal'daki 40 yıl önce betonarme olarak yenilenmiş ama boyutları oldukça büyük olan (15 mt. çapında bir kubbesi olan) bir caminin restorasyon projelerinin hazırlanması için 2 aylık bir süre ile ihaleye çıktı.
İşin bir de şu yönü var; bilindiği üzere proje süresinin içinde sadece rölöve çalışması yok, restitüsyon ve restorasyon projeleri de var. Tabi ki rölöve işin en yoğun emek isteyen ve vakit alan kısmı ama restitüsyon da restorasyona kararlarına altlık oluşturan önemli bir aşama. Bu aşamada analojiler yapmak, yapının üzerindeki izleri takip etmek, tarihsel dönemleme yapmak, bazı durumlarda sondajlar yapmak gerekiyor. Restitüsyon çoğu zaman çok önemsenmiyor ama gerek restorasyon kararlarının alınmasında çok önemli gerek mimarlık tarihi açısından bir birikim oluşmasını sağlıyor. Bir sonraki aşama olan restorasyon projesi ise, çoğu zaman çizimlerin üzerine bazı notlar almaktan ibaret oluyor. Ne bir sistem detayı ne de malzeme analizi.
Velhasıl kelam, rölöve gibi emek yoğun, restitüsyon gibi bilimsel altyapı ve de restorasyon gibi uygulama detayı bilinmesi gereken işlerin tamamı için 2 ay öngörülüyor, hem de 5 yapı için. Sonuçları siz düşünün...
|
Peki ne yaptınız 2 ay içinde? Ne kadar ilerleme oldu? Örneğin şimdi bir ilana bakıyorum. Edirne Eski Camii Restorasyon Projesi için 60 gün istenmiş. Bu nasıl oluyor böyle? Acab bilmediğim birşeyler mi var ki diye düşünüyorum...İlginç...
|
|
|