Tek Mesaj Görüntüle
Eski 22-10-2007, 11:08   #19
rana ögüt
Forum Üyesi

Ufuklar Genişemeli

Azeri mimarın proje ile ilgili elimizdeki çalışmalarına bakılırsa Kültür Merkezi kavramından uzak, çocuk aktivite merkezi havasında bir yapı görüyorum. Yapılan ürün kumdan kaleleri andırıyor. Bir süredir Bakü'de yaşayan bir insan olarak mimarın buradaki mimarinin etkisinde kaldığını bile söyleyemeyeceğim. Burada taş işçiliği çok ileri düzeyde ve mimariye önem veriliyor. Kendi ülkemizden olmayan birinin Selçuklu yada Osmanlı Dönemi Mimarisi'ne göndermeler yapmaya çalışması kendi tasarımını yaratması açıdından zorlayıcı olabilir, ki bu proje de bunun iyi bir örneği. Oysa Bakü'de şehir merkezinde Zaha Hadid tarafından yapılan projede ne Bakü'de çok rastladığımız Rus etkisi geniş meydanları ne de ağır taş işçiliği olan kemerli kapıları görüyoruz. Zaha Hadit Bakünün mimarisinden alıntılaryapmayarak çok ters bir iş mi yaptı sizce? Bence Hayır. Çünkü ben Zaha Hadit'in kültür merkezi projesindeyim ve insanların bu projenin dış duvarlara asılı afişlerine nasıl hayran hayran baktıklarını biliyorum. Bakü'de hiç olmayan bir bina inşa ediliyor ve kültür merkezi şehrin kültürünü değiştiriyor. Geçmişi tekrarlamak doğru yapıldığı sürece iyidir, ancak yenilik getirmek herkesin ufkunu genişletir. Bence Türkiye'de de mimari açıdan ufuklar genişlemeli.
rana ögüt offline   Alıntı Yaparak Yanıtla