Tek Mesaj Görüntüle
Eski 11-10-2007, 11:00   #148
22422
Forum Üyesi

22422 is on a distinguished road
Katılımın (bazen sinirsel katsayı yükselse de) tadını almak keyifli sanırım herkes zaman sorunu yaşamakta ama bu tür forumlara katılmanın ve paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.
Sayın Derin76 kırmızılar sizin permalink 132 yazılarınızdır.
Aslını söylemem gerekirse, daha önceki yazdıklarımda ''görüntülerle mi düşünür olduk?'' diye sorduran projelerden bir tanesi de Kamil Kaptan ve ekibinin hazırladığıydı. Galeriye göz attığımda bu projeye ait yalnızca görsellerin olduğunu farkettim. Yanılmamış olduğumu düşünüyorum çünkü ekip, görsellerin dışındaki paftalarını yüklememiş.
Bu noktada paylaşmadığımız mimaride (yada herhangi bir tasarım ürününde ) görüntülerle düşünmek konuya nereden girerseniz girin nerelerde dolaşırsanız dolaşın geleceğiniz bir nokta değil mi? Bu mimarinin dili ,içeriğin cisimleşmesi (belki de Sn. Lumina’nın tözsel yapısına örnek). Görselleri sanki yutturmaca yapılıyormuş gibi sunmak haksızlık gibi..
Mimarlığın nereye gittiği kadar nasıl gittiğini de önemsemek gerek diye düşünüyorum. Son döneme bakıldığında ''içerik''in, ''hızla bir yere gidişe engel ve sırttan atılması gereken yük'' gibi görüldüğünü kavramak hiç de zor olmasa gerek. İçeriği olmayan görüntü mimari ürüne dönüşebilir mi?
Belki haklı olabilirsiniz içeriğin sırttan atılması gereken bir yük olarak görüldüğünü düşünmenizde ama bu son dönemin işi değil sanki hep böyleydi.
Her proje içeriğiniz çerçevesinde yakalamanız gereken kendi içeriğini taşır ama daima heyecan verici olan içeriğin somutlaşması değil mi?

Geometrik çeşitleme yada form çeşitlemesi mimari için yeter neden midir?
Eğer içeriği sağlamsa , neden olmasın?

Peki o zaman şu soruyu da sormamız gerekmez mi? Tartışmaya konu olan, mimari tasarım mı? Yoksa obje tasarımı mı?
Burda ikisinin arasındaki farkın içerik olduğunu bilmiyor olabilir miyiz? Ya da görmezden geliyor olabilir miyiz?

Kızmayın ama burası tam maniplasyon
Tasarım tasarımdır mimari ,çanak ,elbise, müzik yada wc fark eder mi ? özellikle de içeriğe bakıyorsanız.

Gehry'nin, tasarımlarının cisileşmesi için gereksindiği koşulları kendi tümceleriyle okuduk, işittik...

Yanlış anlaşılmasın lütfen amacım, 1. projeyi savunmak değil. Tersine 1. projenin; kurallarını şartnameden alan bir oyunda, jüri başka tarafa bakarken faul yaptığını düşünüyorum. Nedenini de daha önce yazmıştım.

Sizde yanlış anlamayın lütfen ama,
Bizce siz de sıcaksınız ,kızgınsınız kendinize, katılmak istediğiniz yarışmayı bıraktığınız için sanki.
Saygılar
22422 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla