Tek Mesaj Görüntüle
Eski 10-10-2007, 00:18   #1
ayasofya
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 17
Türkiye'nin tasarlanmış - tasarlanmamış camileri...

Efendim işte böyle bir konu ve böyle bir tartışma ortamı...

Türkiye'mizde ciddi sayıda cami yapılıyor. Çoğunluğu projesiz ve o binayı yapmaya kendini adamış vatandaşların ve onu yapan ustanın kalfanın her neyse işte onun inisiyatifinde.

Bu inisiyatife karşı olduğumuz da yoktur ama Mimar Sinan ve onun koyduğu standartlarla büyümüş ve yaşamış olanların torunları, bizlerin bu kadar kötü binalarda ibadet etmemiz kesinlikle yakışı kalır değil.

Taş malzeme ile kubbeli ve minareli formu tüm yalınlığı ve zerafeti ile çözüp oransal netliğe ve güzelliğe ulaşmış "cami formunu" aynen tekrar edip ve bazen ne yazık "saçmalamaktan" öte gidilmediği vardır.

Camilerimiz kutsal mekanlardır. Kul'un taptığına ulaşmak için gittiği yerlerdir. Bir insanın önemli manevi ihtiyaçlarından, tapınma ve inanma ihtiyacını karşılayan önemli mekanlardır.

Ben Fenerbahçe'de oturuyorum, namaz kılmaya Fenerbahçe Camii'ne gittiğimde değil de karşıda Haseki de Cerrahpaşa Camii'nde gittiğimde mutlu oluyorum. Akustik olsun iklimlendirme olsun. Yani Fenerbahçe Camii çok da kötü olmasa bile bana oransız ve ince geliyor.

Oranı bozuk ve ince.

Bunlar cami için iyi sıfatlar değiller. Hah Dolmabahçe Camii de incedir ve abartı süslüdür ama o kadar oransız ve ince değildir.

Bu yüzden ben bir konu açayım dedim.
Türkiye'nin kötü tasarlanmış ya da hiç tasarlanmamış kötü inşa edilmiş camilerini örnekleyeyim.

Ben başlıyorum.

Ankara'da AKP Merkez Binası'nın tam çaprazında Ak Plaza'nın karşısındaki cami mesela. Adını bilmiyorum pek bilmek de istemiyorum.

Ankara gibi Türkiye'nin en iyi Mimarlık Fakülte'lerinin bulunduğu başşehirdeki camiye bakınız.

Benim birincim budur. Varsa daha kötülerini görmek isteriz.

Teşekkürler.
Eklenmiş İmajlar

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla