Eskimeyen zihniyet kutu mimarlığı.Mimarlık sadece dik açı demek değil bence. Plana gerilim katan yaylar geniş yada dar açılar. İlla plandan başlayıp ayağa zorla kaldırılan yapılarda değil. Yarışma projelerinde olsun biraz heyecan olmalı projelerde. Jürilerinde korkmadan (kendileri öyle proje yapmıyor bile olsa) mimarlığın nereye doğru gittiğini görüp önünü açmalılar sınırları zorlayan projelerin. Önemli olan kazanmak değil ama biraz olsun yeni şeylere açık olmak ve moral vermek lazım. Bakın benim hiç Wetbe Werbe' m olmadı.
Ama gittiğim ofislerde görürsem bakarım. Birşey hep dikkatimi çekmiştir hep ikinci yada üçüncü olan projeleri beğenirim.Nadirende birinciyi.Sanki hadi tamam uygulanacak olanı seçelim bi önce sonrada en ilginç olanlarını sıralayalım gibi bir hava sezdim ben o dergilerde. Bizde ise jüriler ''bu ne perhiz bu ne lahana turşusu'' denmesin diye birbirine benzeyen projeleri aynı mantıkla üretilen projeleri sıraya koyuyorlar.İşte bu zihniyet değişmeli bence
Aslını söylemem gerekirse, daha önceki yazdıklarımda ''görüntülerle mi düşünür olduk?'' diye sorduran projelerden bir tanesi de Kamil Kaptan ve ekibinin hazırladığıydı. Galeriye gözattığımda bu projeye ait yalnızca görsellerin olduğunu farkettim. Yanılmamış olduğumu düşünüyorum çünkü ekip, görsellerin dışındaki paftalarını yüklememiş.
Mimarlığın nereye gittiği kadar nasıl gittiğini de önemsemek gerek diye düşünüyorum. Son döneme bakıldığında ''içerik''in, ''hızla bir yere gidişe engel ve sırttan atılması gereken yük'' gibi görüldüğünü kavramak hiç de zor olmasa gerek. İçeriği olmayan görüntü mimari ürüne dönüşebilir mi?
Geometrik çeşitleme yada form çeşitlemesi mimari için yeter neden midir?
Peki o zaman şu soruyu da sormamız gerekmez mi? Tartışmaya konu olan, mimari tasarım mı? Yoksa obje tasarımı mı?
Burda ikisinin arasındaki farkın içerik olduğunu bilmiyor olabilir miyiz? Ya da görmezden geliyor olabilir miyiz?
Gehry'nin, tasarımlarının cisileşmesi için gereksindiği koşulları kendi tümceleriyle okuduk, işittik...
Yanlış anlaşılmasın lütfen amacım, 1. projeyi savunmak değil. Tersine 1. projenin; kurallarını şartnameden alan bir oyunda, jüri başka tarafa bakarken faul yaptığını düşünüyorum. Nedenini de daha önce yazmıştım.
sevgiler...