|
Sn landarch_04 önemli bir konuya değinmişsiniz. Elbetteki kent içi alanlarda bir çok değişik alternatif uygulamalar yapılabilir. Ama bunun için öncelikle bazı sektörlerdeki insanların peyzaj mimarlığı sektörünü tanımasından ziyade para hırsının ortaya çıkaralıcak sonuç ürünün ötesine geçmemesi gerekiyor. Çünkü artık ülkemizde çok para kazanma ön planda ortaya çıkan ürünün niteliği önemli değil. Bulunduğum konumum itibariyle bir çok yere proje çizdim ve bir çok uygulamada bulundum ve gördüğüm ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşıyorum. İnşaat mühendisi arkadşlarım yanlış anlamasınlar ama piyasada o kadar çok piyasa inşaatçı ve mimar varki sadee para gözlerini bürümüş ve işin sonucunu değil nerden ne kazanırım hesapları var. Peyzaj öyle önemli bir konudur ki teklifler eğer çok detaylı verilmemişse firmalar arasında dağlar kadar fiyat farkları çıkabiliyor ve sonuç olarak en ucuz teklifi veren alıyor. Sonuc ne mı daha fidan niteliğindeki bitkilerle, en ucuz malzemelerle( kilit parke, beton bordur vb.)kötü uygulamalar şu anki çevremizdeki kent içi kötü görüntüleri doğuruyor. Bizlerin öncelikle işveren anlayışına ihtiyacımız var. Çünkü asıl arkamızda bize destek olucak kişiler onlardır. Kente ve çevreyi gözeten işverenleride bulmak zor tabi. Kısaca anlatmaya çalıştığım bu işeri eğer sadece para kazanmak için yapmayı bıraktığımız zaman ve kaliteli firmalarla yada çalışmaları destekleyici antlaşmalar yapılırsa sanırım biraz olsun sorunun önüne geçebiliriz.
Kent içinde düşündüğünüz farklı renklerdeli bordür çalışmalarını gecen sene yaptığımız bir park projesinde siyah bordür olarak kullandık. Hatta bir senede İzmirde birkaç alanda bunu uyguladık ve oldukça şık bir hava veriyor. Tabi sadece bordür değil bunu tamamlayızı zemin kaplamarı, mimariye uygun ve yapıyı bitinleyici tasarımlar, plastik öğeler vb kullanımlarda çok önemli. Bunlarla beraber bir tasarım yaparsanız ozman fark yaratırsınız.