Tek Mesaj Görüntüle
Eski 30-07-2007, 22:54   #1
Metin Karadağ
Arkitera Üyesi

Mesleki Denetim

Mesleki Denetim

........

| Mimarlar Odası Genel Merkezi |

Serbest Mimarlar Derneği ve 12 Üyenin; Mimarlar Odası’nın “Mesleki Denetim” Kurallarını İçeren Yönetmelik Düzenlemelerinin İptali İçin Açtıkları Dava Reddedildi.

30.07.2007

Serbest Mimarlar Derneği ve 12 üyesi tarafından, 02.06.2005 tarih ve 25833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği”nin 2. maddesinde yer alan “mesleki etkinliklerin denetimi kurallarını” ibaresinin, 4. maddesindeki “mesleki denetim” tanımının, 5. maddesinin (a) bendinde yer alan “mimari tasarım hizmetleri” tanımının, 7. maddesinin (e ) ve (f) bentlerinin, 14. maddesinin (b) bendinin, 15. maddesinin (a), (c) ve (d) bendinin 3. fıkrasının, 16. maddesinin (b) bendinde yer alan “hizmetlerini ve bürolarını denetlemeye” ibaresi ile 18. maddesinin iptali istemleriyle dava açılmıştı.

Davacı dernek ve üyeleri, Odanın, üyelerinin mesleki faaliyetlerini denetleme yetkisi olmadığını, bu yöndeki yönetmelik düzenlemelerinin Anayasa ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile tanınan yetkiye aykırı olduğunu ileri sürerek “TMMOB Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği”nin yukarıda belirtilen bir çok maddesinin iptalini istemişlerdi.

Davayı inceleyen Danıştay 8. Dairesi; Odaların; mesleğin ve kamu yararının gerçekleşmesini teminen kendi görev alanları ile ilgili konularda yönetmelik çıkarma yetkisi olduğu, dava konusu yönetmelik düzenlemelerinde meslek mensubu olanların uyması gereken ve etkin bir şekilde mesleki denetimi içeren kuralların yer aldığı, mimarlık hizmetinin önemi ve özelliği gereği belli bir disiplin içinde yürütülmesinin kaçınılmaz olduğu, hizmetin niteliği, sunumu ve bu hizmetten yararlananlar açısından yönetmelik maddelerinin getirdiği kuralların Anayasaya ve yasalara aykırılık taşımadığı yönünde karar vermiştir. Kararda ayrıca “mimarlık hizmetlerinin kalitesi, bilimsel ve teknik yönünün ağırlığı nedeniyle hizmetten yararlananlarca ölçülmesi, eleştirilmesi, yaptırıma bağlanması mümkün olmayacağından, söz konusu hizmetlerin yönetmelik hükümleriyle çerçevelendirilip, teknik kriterlerle mesleki faaliyetin denetiminin yapılmasını gerektireceğinden yönetmeliğin dava konusu hükümlerinde kamu yararına ve hukuka aykırılık görülmemiştir” şeklinde açıklamalara yer verilmektedir.

Danıştay 8. Dairesi’nin E: 2005/3879 ve K: 2007/4213 sayılı ekte sunulan kararı ile; davacı dernek ve üyelerinin esasen standartsız, tescilsiz, denetimsiz bir ortamda mesleğin icrasına izin verilmesini, yani mesleğin her türlü denetimden yoksun bir şekilde yürütülmesini amaçlayarak açmış oldukları dava “mesleki denetimin meslek mensubunun hak ve yetkilerini koruduğu kuşkusuzdur” denilerek reddedilmiştir.

EK:
Danıştay 8. Dairesi’nin E: 2005/3879 ve K: 2007/4213 sayılı kararı:

http://www.mo.org.tr/belgedocs/dava-metni-2007-4213.pdf

...