Tek Mesaj Görüntüle
Eski 21-05-2007, 16:05   #52
ncc
Arkitera Üyesi

ncc'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 2
Exclamation salıpazarı, zihnimden geçenler...

Önce genel bir kabulle başlamak isterim. Sadece Salı pazarı değil tüm kamu projelerinin genele açık şeffaf bir prosedürle projelendirilmesi gerekir. Bir şehrin halkının kentinin kaynakları ve vergileriyle neler yapıldığını bilmeye ve parasını kendi ödediği bir hizmeti öncesinde ve sonrasında kontrol etmeye hakkı vardır.

Salı pazarı acısından bakıldığında ise en önemli nokta her mimar ve yöneticinin hayali olan kullandığı erkle onu yüzyıllar ötesine tasıyacak bir imza atma duygusudur.

Burada mimar ve yöneticilerin adı, görüsü, mimari duruşu ne olursa olsun bu içgüdüsel davranış, biz şehrimiz için olacağın en iyisini yapıyoruz adı altında varolacaktır.

Bu noktada asıl sorulması gereken soru şudur, yapılanın en doğrusu olduğuna kim karar verdi? ya da kim karar verir?

Karar verici son tahlilde hep müşteridir. Parayı veren düdüğü çalar demiş Hoca Nasreddin değil mi? Müşteri ise bu gibi kamu projelerinde halktır.

Öyleyse siz müşterinize sormadan, onun parasıyla ve doğrudan onayını alamadan (yada genelde alacak bir konsensüse varmadan) nasıl kendi imzanızı şehrin ortalık yerine kazırsınız?

Mantıksız geliyor değilmi? Kasaptan et alırken bile kıymanızın ne kadar yağlı olacağına siz karar vermek isterken, milyon dolarlık projede bakalım ne çıkacak; civciv çıkacak kuş çıkacak diye bekliyorsunuz?

Belki hakikaten çok iyi bir proje, gerek fikri, gerek ihtiyaç programı gerekse formunun işleviyle uyumuyla başarılı bir çözüm olacak Salı Pazarı, ancak geçtim yarışmayı projeyi ilgili mimara veren erk sahipleri lütfedip bu projeyi detaylarıyla paylaşmıyorlar bile... Elbette ki mimari ofisin de hizmeti verdiği kimselerin açıklamaya meyyali yahut doğrudan bu yönde beyanı olmaksızın bunu açıklamasıda beklenemez.

Sonrada biz buna ben yaptım oldu zihniyeti diye yazdığımızda kızacaklardır mutlaka bilip bilemeden konuşuyorlar diye...

Konuşuyoruz efendim, konuşuyoruz
Lütfen sizde konuşun ki neler olduğunu herkes anlasın...