Alıntı:
Orijinal metin aysuntoprak tarafından gönderilmiş
Detaylarla ilgili çizimleri görünce aklıma geldi sormak istedim.
Ahşap yapılarla ilgili tebrübenize dayanarak; gerek döşemede gerek taşıyıcı sistemde ya da pencere kapı boşluklarındaki detaylar her yapıda farklılık mı gösteriyor. Yani her ustanın ayrı bir tekniği mi var? Ya da genel geçer kurallar ne kadar var, ne kadarı özel detaylar? Taş için de aynı şey sorulabilir ama ahşap işlenmeye daha yatkın olduğu için sanırım alternatiflerde bu ölçüde fazladır. Sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir? Belli sınıflamalar ya da genellemeler yapılabilir mi?
Ahşap detaylar konusunda bilgim olmadığı için sormak istedim. Belki soru pek yerli yerinde değil ama taş ile karşılaştırma yaptığımda taşın da yöresine göre, ya da taşın yapısına göre uygulanma detayları farklılaşabiliyor. Ahşabın bu konudaki durumu merak ettim.
|
Her yapıda neredeyse herşey farklılık gösteriyor. Öncelikle yapıda kullanılan kereste ve boyutları aslında yapının zenginliğinin en önemli göstergesi. Bu konağın yanındaki ahşap yapı da restore edildi. Onda çıkan kesitler bana kürdanı hatırlatmıştı

Hatta nasıl ayakta durduğuna şaşmıştım.
Amerikan sistemi ile İstanbuldaki ahşap yapıları karşılaştırdığımda genel sistemin oldukça benzediğini gördüm. Belirgin iki fark var, biz de çarprazlar var, onlar aluminyum L profiller kullanıyorlar. Bizde bağdadi var, onlar OSB kullanıyorlar.
Bağdadi sadece sıva tutucu değildir. Bir dolabın arka plakası gibi, binayı yanal yüklere karşı çaprazlar kadar bağdadi çıtaları da sabitliyor.
Özel detayları mesela ahşap geçmelerde görüyorsunuz, normal 2-3 katlı 50-100 m2 tabanlı yapılarda pek geçme detayı yoktur, ahşaplar birbirine çivilenir. Kesitler daha küçüktür, çarpazlar / benzeridir.
Pencere giyotinleri bu yapıda ağırlıklıydı, yani pencereler yükünü taşımadan açılıyordu. Profilinden alt giyotini çıkarma detayına kadar herşey daha süslü, daha pratik ve daha uzun ömürlü düşünülüyor.
Fotoğrafını çekip ekleyeyim, vidaların bile kapakları vardı
Bir de yöresel farklılıklar da var, mesela Boyacıköy plan şeması ve detaylar olarak tipoloji oluşturabileceğiniz kadar fazla kendine has özellikler taşıyan bir bölgedir.