Tek Mesaj Görüntüle
Eski 06-05-2007, 20:03   #47
readmymind
Arkitera Üyesi

Salı pazarı projesine sadece kentsel veya mimari açıdan bakmak maalesef bugünkü yaklaşımları anlayamamıza neden olacaktır.

Eğer kentsel açıdan bakarsak, bugün Kadıköy'de Salı Pazarı'nın kurulduğu alan ve çevresinin konut alanı olmadığını; etrafında kalan bölgelerin ( Erenköy, Acıbadem, v.s. ) her birinin de aslında bir semt pazarına sahip olduğunu, hatta aynı pazarcıların semt semt gezindiğini, bu nedenle de aslında Kadıköy gibi iş merkezlerinin yoğunlaştığı, trafiğin kitlendiği bir yerde "semt pazarı" kavramının ne kadar da sahte kaldığını görmek hiç zor değil sanırım.

Asıl mesele, Salı ve Cuma pazarlarının Kadıköy'e akıttığı insanları ve bunların Kadıköy esnafına ve belediyesi'ne getirdiği maddi kaynağı kaçırmamak. Bu yüzden buraya halen bir "pazar" projesi empoze edilmeye çalışıyor.

Öyle ise bu proje daha en başından yanlıştır. Kadıköy gibi merkezi bir alanda kalan bu önemli boşluğun çok daha verimli biçimde değerlendirilmesi gerekir. Kadıköylülerin bile bu duruma nostaljik bakmalarını ise zaten anlayamıyorum.

Bu alan yakında bitecek Marmaray projesi sayesinde çok daha popüler hale gelecek ve büyük ihtimalle çok iyi bir rant kaynağı olacak. Ben bu projenin gerçekleşeceğini hiç sanmıyorum, oyalamadan başka birşey değil.