Tek Mesaj Görüntüle
Eski 04-05-2007, 15:20   #10
aeon_irem
Arkitera Üyesi

aeon_irem'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 1
Mersin Sahil Yolu Konusuna Cevaptır

Bir Mersin'li ve bir İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü öğrencisi olarak görüşlerimi bildirmek isterim. Mersin Sahil Yolu Projesi uygulanıncaya kadar ilimizdeki sahil şeridi çok bakımsız ve ailelerin beraberce günül rahatlığı ile gidebilecekleri bir yer değildi. Öncelikle Mersin Limanının konumu nedeni ile 70'li yılların sonuna kadar plaj olarak kullanılan bu sahil şeridi yoğun kirlenme ve sahil şeridinin geliştirilmesi amaçlı dolgu çalışmaları nedeni ile sahil sahil olma özelliğini kaybetmiştir. Uygulanan proje sahil şeridine bir çekidüzen vermekle birlikte Mersin'deki çarpık şehirleşmeye paralel olarak sahil şeridindeki çok katlı yapılarla benzerlik taşır. Bu alandaki oldukça yüksek ve büyük oluşumlar sahilin sahil olma özelliğinin tamamen yok olmasına neden olmuştur. Projenin yapımında anlaşıldığı kadarı ile bazı tarihi değerlerin modellenmesi hedeflenmiştir ama bu modellenmeler oldukça büyük ve özensizdir. Ki bu değerlerin bir önemi de konumlandıkları alanlarda önemlidir. Tarihi yapıların kopyalarının her yere uygulanması ne kadar doğrudur bilemiyorum. Ayrıca bir alanın ya da tasarlanan herhangi bir şeyin 'halk tarafından beğenilmiş' olması bizim için ne kadar doğru bir kriterdir? Tasarım ve mimarı estetik bir olgu mudur sadece? Tasarım ve mimarı insanları aynı zamanda yönlendiren, yaşayışı şekillendiren, bir düşünceyi empoze eden olgular değil midir? Bu alanda bu olgulardan hiç birini görememekteyiz. Evet Mersin halkı burayı sevmiş olabilir. Ama bir mimarlık ve tasarım öğrencisi olarak şehirdeki yoğun betonlaşmaya bir ek olduğunu düşünüyorum sadece.
Saygılarımla

ek:mimari çizimlerde hocalarımızın insan ölçeği koyun diye ısrar etmelerinin nedenini burdaki resimlere bakınca daha iyi anlıyorum.Bu resimlerde insanlar olsaydı yapıların ciddi anlamda büyük olduğu daha net bir biçimde anlaşılabilinirdi.

En son aeon_irem tarafından düzenlendi : 04-05-2007 19:30. Nedeni: ekleme
aeon_irem offline   Alıntı Yaparak Yanıtla