Tek Mesaj Görüntüle
Eski 02-04-2007, 23:10   #3
ahcaglar
Arkitera Üyesi

öncelikle kolay gelsin,
bu konuda tamamen şahsi fikirimi belirtmek isterim;

tiyatro ve kütüphane birimlerini ayırman mantıklı diye düşünüyorum, yani tiyatro; seyir kısmının kesiti eğimli ve gürültüsü olacak bir mekan, hemen yanına yada üstüne başka fonksiyonda bişileri bitiştirmen çok da doğru olmayabilir. kütüphaneninde kendi içinde bir mekan oluşturup sessiz ve güneş açısından arsada daha uygun bir yerde konumlanması doğru olabilir. yani tiyatro fonksiyonu güneşle direk ilişkisiz, kütüphane ise güneşle, ışıkla olduğunca ilişkili olacaktır.

o halde birbirinden ayrı yapacağın binaların bu konumlamasında bence kullanıcılar açısından düşünüp şu sorgulanmalı;
Örneğin, "ben bir tiyatro izleyicisi olarak gösterimi izledikten sonra diğer binaya neden gitmeliyim?" şöle ki burda bir kullanıcı bütünlüğü yakalamanı öneririm, yani kullanıcılar her yapıyı kullanmaya yönlendirilmeli... mesela kütüphane yapısının yakınına görsel bişiler koyman uygun olabilir. mesela neden kütüphane o bahsettiğin tarihi yapıya yakın olmasın, bölece görsel bir zenginlik oluşur ve hatta bu tarihi yapıya bakabilir kütüphane ve bu tarihi yapının etrafı aslında bir bahçe olabilir, yada gezi alanı böylece o gezi alanını (rekreasyon alanı) görmeye gelen biri kütüphaneni merak edip içine girebilir. yakınlarında iyi tasarlanmış bir cafe bile ilgi çekebilir.
bence ikinci sorgulanacak şey; "o tarihi bina ile kendi binanı nasıl uyumlu tasarlarsın yada nasıl uyumlu çalışırlar?"

umarım biraz olsun yardım edebilmişimdir. çalışmanda başarılar, kolay gelsin...
ahcaglar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla