|
Zafer Akay
Ben mimari tasarımı bir yaratıcılık süreci olarak görmekten kaçınıyorum sanırım. Bir mimari bağlamda ne gibi değerler mevcut, onlar ne şekilde ortaya çıkarılıp nasıl eklerle zenginleştirilebilir diyerek yaklaşmaya çalışıyorum. Yeni bir yapının tasarımında da restorasyonda da bu mümkün. Restorasyon sırasında ekler yaparken mevcut binanın mimarisini zenginleştirmek mümkün. Restorasyonda mevcut olana yapılan bir ek yeni mimari okuma fırsatları veriyor. Mevcut bir unsuru tekrarlayarak veya kontrastlar oluşturarak onu güçlendirmeniz mümkün. Kalmık Müzesi’nin ek binasının moloz taş duvarları, kalın brüt beton kolonları ve geniş cam yüzeyleri ahşap evde olmayan unsurlar. Aradaki kontrast ahşap evin mimarisinin tadına varabilmek için yeni imkanlar oluşturuyor. Yine boşlukta tek başına duran brüt beton kolonun gerideki moloz taş duvar yüzeyi ile ilişkisi benzer bir örnek. Bu birliktelik her ikisine tek başlarına var oldukları durumdan farklı bir kimlik kazandırıyor. Benim için mimarlık yapmak bu noktada çok keyifli olmaya başlıyor.
|