|
Aykut Köksal
Cansever’in mimarisinin düşünsel arka planı ile birlikte beni çok etkilediğine ve etkilemeğe devam edeceğine şüphe yok.
Tasarım yaparken bir dizi ana karar oluşturmak, daha sonraki aşamalardaki kararları bu çerçevenin içinde doğru şekilde yerleştirmek gerekiyor. Mimari bağlama ilişkin verileri doğru değerlendirmiş olmak önemli, iyi bir malzeme, yapım tekniği ve strüktür bilgisine gereksinim var, ama bunlar sonuca ulaşmak için yeterli olmuyor. İşin en zor kısmı da burada başlıyor. Yol ayrımlarında, birden fazla çözüm karşısında seçim yapmak zorunda kalındığında fazlası gerekiyor. Cansever bu seçimleri sahip olduğu bir dünya tasavvuru içine yerleştirebilen bir insan. Hatta mimarisinin şiirsel olabildiği az sayıdaki mimarlardan. Bodrum Ertegün Evi’nde mevcut taş bina ile bahçe arasına yerleştirdiği ek şiirsel bir güzelliğe sahip.
Cansever’i tanımasaydım, yaptıklarım farklı bir yerde olurdu. Bir tasarımcı olarak doğu ve osmanlı mimarisine, eğitimin verebildiğinden farklı bakabilmeyi ona borçluyum. Cansever’in, gerek tasarımda gerek düşünsel planda, modernist tavır ile osmanlı mimarisi arasında kurduğu ilişki benim için çok yol gösterici oldu.
|