Tek Mesaj Görüntüle
Eski 08-03-2007, 16:02   #13
orange
Forum Üyesi

orange'in Avatar'ı

orange is on a distinguished road
merhaba metuplanner

aklıma - yanılmıyorsam - haydar karabey'in bir yazısı geliyor arkitera'da yayınlanan, bir eski belediye planlamacısıyla sohbetinden bahsediyordu. istanbul asla parasız kalmaz, her zaman sahip olduğu arsaları çok çok büyük bir gelir kaynağı olacaktır gibi birşey söylemişti.

kadir topbaş kelimesi kelimesine yukarıdaki sözleri söylemişti diyemem ama neredeyse eminim diyebilirim bu anlama gelen bir açıklama yaptığına. dubai projesini sadece bir arsa satışı olarak görmediği açık, istanbul'un geleceği için - küresel bir hastalık olan - bir ikon yap(tır)ma hastalığının bir uzantısı olarak görebiliriz belki kendisinin unkapanı köprüsünden sonra inşa edilmek üzere.

sizin mesajınızda bahsettiğiniz şehircilik, bilime dayalı bir şehircilik. bugün istanbul'da bunun yeri yok denecek kadar az.

istanbul'da uygulanan şehircilik, bakkal hesabı ve mafya kavgaları destekli sadece tek bir kurumun veya kişinin kontrolünde kesinlikle olmayan, kolektif bir rezillik. sonucunda temel kazarken metro tünelini deler, doğalgaz borusunu patlatırlar, tüm istiklal caddesini yalapşap kaplar, sonra olmadı diye hepsini söküp bir daha yaparlar, yağ gibi üste çıkarlar. her ölçekte benzer bir tutum içindeler sorumluluk sahibi olanlar.

keşke bunları ukalaca söylüyor, bir %#& bilmeden atıp tutuyor olsaydım. altı yıldır bu forumda şahit olduğumuz kent tartışmalarından sadece birkaçı bunlar. seneler geçtikçe bıçağın daha da keskin bir hal aldığını gözlemliyorum.

iyi niyet arkasına sığınarak yapılabilecek hatalar değil artık bunlar.

....

uzaktan çekilmiş bir fotoğrafına daha yakından bakalım karayolları binasının,
son derece estetik ve zengin detayları gördükçe bu kadar sade bir yapıda...
nasıl yıkmayı düşünebiliyorlar diye düşünüyorum... herhalde gözleri artık detayları göremeyecek kadar yüzeyselliğe alışmış olmalı.

orange offline   Alıntı Yaparak Yanıtla