|
Tonozlu Sokak
Daha once de söylediğim gibi ışık tasarımın bir parçasıdır. Bunu unutmayın ya da bu unsuru düşünmeyi tasarımın son aşamasına ertelemeyin. Işığın tasarımınıza bir atmosfer ve dolayısı ile hayat kazandıracağını unutmayın. Bu sebeple ışığı en başında düşünmeye başlayın ve eğer gerekiyorsa doğru ambiansı yaratacak ışık ve gölgeleri alabilmek için model üzerinde gerekli değişiklikleri yapın.
Ben de bu çalışmamda ışığı bir tasarım elemanı olarak kullandım. Ve tabi bu da o aynı sıcak Akdeniz Güneşi.
Diğer taraftan, kameraları nereye konumlandırdığımız ve hatta kameraların görüş açıları kompozisyon açısından önemlidir. Çünkü bunlar kadrajı etkiler. Kadrajlarda çok ufak farklılıklar olabilir ancak bir görüntü kompozisyon açısından çok başarılı olurken bir diğeri ise çok başarısız olabilir. Yani eğer kadrajdan bahsediyorsak, kameranın çok az farklı bir noktada bulunması bile başarılı olabilecek bir kadrajı çöpe atmamıza sebep olabilir.
Genellikle yapılan bir hata, kameranın bakış açısı sebebiyle kompozisyondaki düşey çizgilerin deforme olması ve eğri görünmesidir. Kameranın bakış noktası kameranın bulunduğu noktadan biraz aşağıda ya da yukarıda ise, düşey çizgileri deforme olmuş olarak görürüz. Eğer bu deformasyonun farkında iseniz ve bunu bir tasarım unsuru olarak kullanabiliyorsanız bu iyi sonuçlar verebilir. Ancak çoğu zaman bu üçgenler çerçevenin kenarlarında istenmeyen sonuçlar yaratırlar. Bazı profesyonel mimari fotoğrafçıları bu hatayı düzeltmek için pahalı makina ve objektifler kullanırlar. Biz de kendi yazılım paketlerimizdeki “camera correction” değiştiricilerini kullanabiliriz.
Bu örnekte yine dikkatin toplandığı ilginç balkonları olan bir duvarın altındaki iyi aydınlatılmış bir sokağa dikkati toplamak için karanlık sayılabilecek bir çerçeve yaratıyorum. En üstteki kaburgalı tonozu taşıyan kırmızı ve sarı renkteki taşlar bu çerçeve etkisini kuvvetlendiriyor. Aslında burada bir resim içinde resim etkisi yaratıyorum.
En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 08-03-2007 02:38
|