|
Fotoğraf 1: Balıkçı
En iyi ışık ve kompozisyonu bulana kadar aramaya devam edin.
Bu fotoğrafı 2005 senesinde yaz tatilinde çekmiştim. Bodrum Türkiye çok güzel denizi ve güneşi olan küçük bir yerleşim yeridir. Sabahları fotoğraf çekebilecek çok fazla konu bulabileceğim için Bodrum’da sabahları hep erken kalkarım. Sabah saat 8 ‘de sessiz bir plaj ve çok iyi bir ışık bulabiliyorum (ki buda fotoğraf için çok gereklidir).
O gün denizdeki teknelerin fotoğraflarını çekmeye karar vermiş olduğumdan 90-300 mm tele objektifimi yanıma almıştım. Sabahları yanımda ağır fotoğraf çantaları taşımak istemediğimden evden çıkmadan once hangi konuda çalışmak istediğime karar veririm ve gerekli ekipmanı yanıma alırım.
Bir kaç dakika sonra ilk fotoğrafımı çekmiştim bile. Mavi deniz gümüş bir yüzey gibi gök yüzünü yansıtıyor ve deniz üzerinde parlak kırmızı renkte bir motor hareket ediyor. Ancak bu ilk deneme o kadar da başarılı değildi. Işığın yönü mükemmel değildi bu sebeple çok karanlık gölgeler oluştu. Bu sebeple de parlak kırmızı renk canlılığını kaybetmişti. Yine ışığın yönü yüzünden deniz yüzeyinin o gümüş etkisi de yeterince kuvvetli değildi.
15-20 dakika yürüdükten sonra aynı teknenin bir fotoğrafını daha çektim. Bu sefer farklı bir yönden çekmeyi başarmıştım. Işık ve bakış açısı bir öncekine gore çok daha başarılıydı ve tekne daha yakındaydı. Glgeler çok koyu değildi ve kompozisyon ise biraz daha iyiydi.
Aramaktan vaz geçmedim. Başka bir yöne doğru yürüdüm. Bu sırada koyun ağzından içeri yeni girmekte olan daha küçük bir tekne gördüm. Tam bulunduğum yerden ışık öyle bir açıyla geliyordu ki, deniz yüzeyi mavi tonlarında yansımalar olan gümüş bir yüzey gibi gorunuyordu. Bu yüzey aynı zamanda etraftaki beyaz binaları yansıtıyordu böylece su yüzeyi biraz daha açık bir renkte görünüyordu.
Kırmızı küçük tekne ve deniz yüzeyinini bu renge contrast olan mavi rengi kendiliğinden titreşimler yaratıyordu. Tekne üzerindeki adam işine yoğunlaşmıştı ve bu bana ilginç bir duygu yoğunluğunu çağrıştırdı.
Bu kompozisyondan 1c fotoğrafını çektim. Ama daha sonra biraz çerçevelemeyi değiştirdim. Fotoğrafın üst kısmındaki binaları kesip attım. Bunların kompozisyona bir katkısı yoktu. Tekneyi de kompozisyon içinde biraz daha büyük göstermeye çalıştım (1 final). Kompozisyonu çok basit tutmaya çalıştım. Yani aslında sadece tek bir söz söylemeye çalıştım. Dikkati bu sözden uzaklaştıracak bütün diğer sözleri ise kesip attım. Son olarak da tekne ve balıkçıyı tam olarak sol üst köşeye denk gelecek şekilde bir yerleşim kurguladım. Bu bildiğimiz 1/3 kuralı. Sol üst köşe 1/3 kuralına gore ilk bakılacak ve fotoğrafın en önemli noktası.
3 boyutta çalışırken en iyi bakış açısını aramalıyız. Bunu yaparken ortamda çok sayıda kamera yaratıp bu kameraların ne gördüğünü rendırlar alarak denemeliyiz. Daha sonra bu görüntüleri tek tek geleneksel kompozisyon kurallarına gore değerlendirmek gerekir. Kontrast ve 1/3 kuralı bunlardan biridir.
Işık ise diğer önemli unsurdur. Doğada fotoğraf çekerken, güneşin yönünü ve diğer objelerin yerlerini değiştiremeyiz. Ama 3D ortamında bunu yapabiliriz. Bu durumda yapmamız gerekir. Yani ne görmek istediğinizi planlayın, ışık ve kameralarınız yaratın, planladığınız görüntüyü alabileceğiniz yerlere yerleştirin ve “fotoğrafı” çekin.
|