İşte tam da benim hayret ettiğim bir konuya parmak bastınız sayın "mimar mahmud" biz mimarlar çoğu klasik yapıda(sadece camilere ve türkiye'deki yapılara has değil) bu tür ince nüansları bilmiyoruz.Sanırım modern yapıların büyüsüne kapılıp klasik yapıları-sadece yüzeysel değil-detaylı inceleme noktasını hep atladık.(Mimarlık tarihi ve sanat tarihi var ama oda sadece fonksiyonda takılı kalıyor çoğu yerde.En azından benim gördüğüm öyleydi

)Sonra da içlerindeki manalara anlamadığımız için haklı olarak "ne gerek var buna" gibi o zaman yapılmış eserlere taş yığını gözüyle bakabiliyoruz(Aynı sorun sadece Türk mimarlarda değil yabancı ülkelerdeki modern mimarların çoğunda yaşanıyor).Dolayısı ile benim düşüncem:önce çok etraflıca bir araştırma yapmak("camiler hakkında yazılmış çok eser yok "diyerek araştırmadan yırtamayız

çünkü bu konuda etraflıca yazılmış osmanlıca eserler mevcut.Nasıl ingilizce eserleri bilgi elde edebilmek için çeviri yoluna gidiyoruz.Aynı şeyi osmanlıca eserlerde de yapıp-Ki ben bunu türkolog bir arkadaşımdan rica ettim,Gerçi biraz zor ikna oldu ama

- sonra cami mamarisini diğer arkadaşların da söylediği gibi kendi içinde tekrarlar yerine yeni noktalara taşımalıyız...Yani çalışmak,çalışmak,çalışmak...
Ama lütfen ve asla araştırmasız olmasın....