|
bir ankete katildim
degerli omer yilmaz,
bu sanal alem tekniginden pek anlamiyorum. arkitera forumla da aktif bir iliski kuramadim zaten. devamsizligim ve bilgisizligim o nedenledir. belki aday uye kalmam da. nasil tam uye olunabiliniyor acaba?
...
ve bu sanal alemde, birakin bir sonuca varmak yazisarak birbirini anlamanin dahi cok zor oldugunu dusunenlerdenim. zira, en onemli anlasma araci olan dil'i, dusunulenleri yazarak aciklayabilme, ifade edebilme yetkinliginde kullanabilmek hic kolay degil. hele de goz gozeligin verdigi sicacik duygulardan yoksunken. ama sorular sordugunuz icin yine de birkac soz soylemeyi deneyeyim.
...
gelelim sizin mektubunuza.
"Birileri size zorla anket mi yaptırdı? Arkadaşınız tehdit mi etti sizi ! Anket sorusu hazırlamak oldukça kolay bu erke siz de sahipsiniz..." demissiniz.
oysa basta yanitini vermistim. okuyup amacini anladiktan sonra, katilarak anketi mesrulastirmak istememek ile katilip da iki satir aciklama olanaginini kullanmak arasinda ikirciklendim. anketi almamis gibi yapamazdim. boyle bir sorumluluk anlayisim var bellegime karsi.
zaten bu sanal dunyaya giren hicbir seyin kaybolmayacagini bilerek, yazdiklarimin arkasinda durarak yaziyorum. cevaplarimi bulmak ve incelemek cabasi gosterdiginize sevindim. bu sefer olmasa da, anlama cabasi gostereceginizi de umuyorum.
fakat cevaplarimdan ziyade yorumlarimi da buraya yazmaliydiniz. o zaman ankete nasil katildigim daha iyi anlasilacakti. yazmaliydiniz zira, anonimlik inceligi gostermemenizi, yani yorumlarimi yazmanizi ben istemistim. yorumlarimin bende kaydi olsaydi yazacaktim zaten.
diyorsunuz ki, "Ankete yaptığınız yorumların bazılarında 'evet şıkkında açıklama var hayır şıkkında yok' tarzı söylemleriniz var. Şöyle açıklayayım: Sizin dışında hiç kimse böyle bir yorum yapmamış. Çünkü zaten cevabın hemen sağındaki kutuyu açıklama yazmak için her seçenek hakkında kullanabiliyorsunuz."
boyle soylemekle bir sey anlatmak istiyorum size. boyle yapmanizin bir nedeni oldugunu ve bunun da anketteki amacinizla ortustugunu anlatmak istiyorum. eger her iki secenekte de bunu yapiyor olmanizin baska, ozellikle bir secenekte yapiyor olmanizin baska anlamlari var, demek istiyorum. en azindan yanitlayani o yaniti vermeye yonlendirmek gibi anket yontemlerinden biri var, demek istiyorum. diger yandan her sorunuzun yaninda yorum yazacak bosluk yok. ya da ben gormemissem ozur dilerim.
"Yorumlarınızda odayı bırakın Arkitera hakkında anket yapın diyorsunuz. Sanıyorum Arkitera Anket'i takip etmiyorsunuz; Arkitera hakkında genel anketleri boşverin, alt açılımlar, yani yayınlar ve etkinlikler hakkında da anketler yaptık. Öte yandan yapmamış da olabilirdik. Oda gibi kamusal bir kurum ile Arkitera'yı aynı kefeye koymazsınız umarım." diyorsunuz.
yani, Oda'yi bu ankete layik gormeyin demek istiyorum; boyle bir anketi arkitera icin yapin eger uygun/layik goruyorsaniz demek istiyorum, demek basaramiyorum.
"Bu ankette amaç mimarların odaya, mevcut yönetime ve seçimlere olan ilgisini belirlemek. Bir sonraki seçime katılım oranını artırarak oda yönetiminin daha geniş kitlelerce belirlenmesi herhalde itiraz etmeyeceğiniz bir durum olurdu. 13.000 üyesi olan İstanbul Büyükkent Şubesi %10 gibi bir katılımla seçiliyor, sizce bu durum garip değil mi?" diyorsunuz.
belki onyargili davrandim ama bu anketteki amacin, bugunku oda yonetime karsi ve secimlere yonelik bir hazirlik oldugunu dusundum. hala da oyle oldugunu dusunuyorum. belki karsilikli konussak ve bu konusma ankete yansisa dusuncelerim degisebilir.
kuskusuz daha genis bir kitlenin secime katilmasi iyi olur. ama secimlere katilimin yuksekligi ile demokrasinin dogrudan igisi oldugunu dusunmuyorsunuz sanirim. karar sureclerine katilimin, katilimda soz sahibi olmanin, yetki ve sorumluluk paylasmanin sonucundaki secimlerin demokrasi ile daha ilintili oldugu muhakkak. bugunku kosullarda % 10'un hic de azimsanmamasi bir oran oldugunu saniyorum.
|