Tek Mesaj Görüntüle
Eski 09-02-2007, 02:00   #17
cmuharrem
Arkitera Üyesi

meslekler arası ortak çalışma

Arkadaşlar

Ölçüm işi Harita ve Kadastro Mühendislerinin işidir...onlar bunlar yapabilir doğru değildir.
Yapılacak işin gereğine göre farklı meslekler bir arada birbirine yardımcı olarak ve yön göstrerek çalışmayı birlikte bitirebilirler.Üniversitelerde almış olduğumuz bazı ortak veya genel derslerimiz olsada branşımız uzmanlık alanımıza göre çok daha fazla görmüş olduğumuz dersler var. Bunlar bizim temel bilgilerimizdir.Daha sonrasında çalışma tecrübemiz ,iş deneyimlerimiz,araştırmalarımız ,karşımıza çıkan işler durumlarla bizler bazı işleri yapar hale geliriz.
Ben burada bir Harita Mühendisi olarak harita mühendisleri inşaat yapar, statik yapar ....dersem dememle onu yapar olacakmıdır.Yapıyorsada veya yapabiliyorsada ilgili meslek eğitimini almış olan bir arkadaşımız ile ne düzeydedir.

Bu tür sığ ve gereksiz tartışmalar çok doğru değil.Ortak çalışabilmeyi paylaşabilmeyi biz yaptık diyebilmeyi öğrenelim.Diş doktoru ile her tür ameliyatmı yapabiliriz.Uzmanlık alanımız yaptığımız işler gereği ilğili yakın meslekler hakkında biraz bilgimiz olabilir ama o işi yapabiliyoruz dememiz hiç doğru değil.
Bu konuda bu kadar yazı yeter sanırım.
Forumdaki diğer ölçüm konularıyla ilgili ilk etapta yazacağım konular ise;
1-Elektronik Takeometreler(totalstationlar) ile hassas kot ve koordinat ölçümü yapılabilir.Ben son dönemlerde taş giydirme,uzay çatı için bina röleveleri ile direk röleveleri çıkarttım.Bunun dışında vinç raylarınının çok sayısa ölçümlerini yaptım sağlıklı sonuçlar alıyorum.
Gerekli aparatlarımı alıyor cihazımı periyodik ve sık kalibre ettiriyorum.Yıllarca çalışma alanım bu tür cihaz satışı,bitirme tezim bu tür cihazların çalışma sistemi vb olması ,piyasadaki tüm firmaların beni ve benim onları tanımam sonucu sıkıntı çekmiyorum.
2-el mesafe ölçerleriDisto vb ; bu tür cihazların hassasiyeti yatay mesafe alamama düşey açı okuyamama ,bir kaç yerden ölçü alıp buna göre kesin yer belirleme vb nedenlerle 3 d çalışmalarınızda sağlıklı sonuçlar alamayabilirsiniz.
3-Laser scannerler;Laser scannerler ile 3d almanız mümkün ama cihaz ve modele göre hassasiyet size yeterlimidir.
4-Ölçüm teknikleri gereği en sağlıklı ölçü nasıl alınır neler yapılması gerekir hangi aparat ve modlar kullanılmalı ne derece biliyoruz.
5-Yersel fotogrametri; Yersel fotogrametride yaptığınız ölçümlerin kalitesini,fotograf makinanızın kalibre edilmiş olup olmaması,metrik(yani kalibrasyon fabrikasyon değerlerinin bilinip bilinmemesi) ,fotograflarınızın birbiriyle uyumu,fotograftaki koordinat için bilinen noktalarınızın koordinatını ölçme doğrululuğunuz ,bilgisayar başında bu işi yapar iken seçmiş olduğunuz bu noktaları belirleme doğruluğu;seçim ve işaretleme vb bir çok etken size hata payı olarak faiziyle geri döner.
6-Bizler Harita mühendisi olarak sizlere gerekli olan noktalar nereleridir hangi hassasiyet gerekir.nasıl çizilir gösterilir vb şeyleri bilmeyebiliriz.
7-iş az para yok vb gereksiz yetersiz bence doğru olmayan nedenlerle olmadık rakamlar ile bazı projeleri alıp sonra bunun altından nasıl çabuk kolay çıkarıza gitmenin çok anlamı yok.
8-Hepimiz bilgisayar kullanmayı bildiğimize göre en basiti takıldığımız merak ettiğimiz konuyu nette hemen aratabiliriz.
9-Burada tespit etmiş olduğum bir diğer konu sizlere malzeme satan bazı firmaların sizi yanlış yönlendirmesi veya sizlerin yanlış bilgi ile önyargılı yanlış yönlenmenizdir.
10-Bizler mühendis olarak meslek odamız , mail grupları ,çalışma alanlarımız olarak araştırma yapan kişileriz sanırım.Mail grubu olarak ilgilendiğimiz konuyu ail grubu olan yahoo gmail mynet vb yerlerde hemen aratıp istediğimiz gruba kaydolabiliriz.Ben 60 a yakın grup takip etmekteyim.Bir kaç tane mail grubu yönetiyorum.Forumunuzu ve konuyu yeni gördüm hemen kaydolup bunları yazdım.
Harita ölçüm vb konularda merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Saygılarımla

OĞULGÜÇ Mühendislik Harita Bürosu
MUHARREM COŞKUN

(Forum üzerinden bilgi paylaşımı yapalım)

En son ayasofya tarafından düzenlendi : 10-02-2007 11:17.
cmuharrem offline   Alıntı Yaparak Yanıtla