|
Öğrendim. Projeler Ofis Mimarca tarafından projelendirilmiş. Onların bu işle ilgili çalıştığını biliyordum, ama ben öneri sunuyorlar sanıyordum. Tamamını onlar projelendirmiş. Daha önce kongre merkezi yaptıklarını biliyorum. Terminal binası da onlara verilmiş anladığım kadarıyla.
Ofisin başında 6-7 yıl tecrübesi olan tamamı genç mimarlardan kurulu bir ekip. Ben de bu ofisi Kayseri de olduğum günlerde ziyaret etmiştim. Açık konuşmak gerekirse , ofisi beğenmiştim. Kayseride ki birçok mimari büroyu gözönünde bulundurunca, daha modern ve sistemli çalışan bir büro izlenimi vermişti bana.
Yine de bu ölçekte büyük bir proje konusunda uzman mimari bürolara verilir genelde. Yani stadyum konusunda çalışan , daha önce stadyum yapmış ofislere verilir. Muhtemelen de yurt dışından bir büro ile çalışılır. Yada bir yarışma açılır ve konunun uzmanlarından kurulu bir jürinin değerlendirmesiyle karar verilir. Şık olan buydu.
Ama Kayseri biraz beylik sistemiyle yönetilen yerlerden, Kayseri beyliği kendi kurallarıyla oynamayı seviyor. Büyük gelir kaynakları sayesinde kenti görsel açıdan diğer illerden ciddi biçimde ayırdıkları içinde özgüvenleri oldukça yüksek. Bu yüzden biz istediğimize yaptırırız şeklinde yaklaşmışlar olaya. Belki de işi ucuza kapatmak için.
Bu tür büyük işler yapılırken yarışma açılması en şık olanıdır aslında. O stadyum belediyenin değil Kayseri'nin malı olacaktır...
Ayrıca Stadyum İnşaatı İhalesini alan firmalar kimlerdir ve daha önce stadyum yapmışmıdır?
Bunlar ciddi biçimde sorgulanması gereken konular. Mimar Sinan'ın , Merih Karaaslan'ın kentinde bu işler daha sıkı olmalı diye düşünüyorum. Örnek olmalı... Türkiye'de yarışmalar şaibelere bulaşmışken , 'AB' ye girdik diyen Kayseri, bu konulara da dikkat etmeli, örnek olmalı...