Fenerbahçe Dalyan Sosyal Merkez
Gönderdiğiniz örneği inceledim. 8 katlı bir yapının son katındaki bir restoran tasarımı. Panoromaya açılmak fikri ile biçimlendirilmiş bir çatısı var. Çatı klasik sistemle çok sayıda kolona taşıtılıyor. Bizimki gibi büyük açıklığın konsol olarak tek defada geçildiği taşıyıcıların örtüyü deldiği, asma-germe bir sistem değil. Planı, kesiti, taşıyıcı sistemi ve genel anlayışı bizim yapımızdan tamamiyle farklı.
Çatı örtüsü dış bükey, bizimki iç bükey, gönderdiğiniz projede çatı çoğunlukla planda görüldüğü gibi mutfak servis mekanlarının üzerinde. Çatının ön cephedeki yükselişi eğrisel oluşu, kayıtsız cam cephe ve saçak detayı iki yapının benzer özellikleri Fenerbahçe'deki yapımız bana göre işlev ve çevre verilerinden temellenen anlamsal ve tematik yanı olan bir yapı. Denizle, yelkenlilerle kıyı ve silüetle ilişkili ve bu öğelerle bağlantılar kuruyor. (bkz. Yapı Dergisi No:217'deki açıklama yazısı) Yüzeysel anlamda bakarsanız birçok şeyi birbirine benzetir ve karıştırırsınız. Ben de yapımıza benzetebileceğiniz bir çok örnek buldum, burada yer veriyorum. Eklediğimiz makaleyi okuyun.
http://www.arkitera.com/diyalog/seli...teklerinde.htm