Tek Mesaj Görüntüle
Eski 10-09-2002, 19:40   #31
Kazansky
Forum Üyesi

Kazansky is on a distinguished road
Prioriteler...

Birincisi, Floransa ve Venedik örneklerinden bahsederken Londra ve Paris'i o "ölü müze sehir" benzetmesine ben katmadim. Bu sizin yanlis anlamaniz. Dilerseniz yazdiklarimi bir kez daha okuyun.

Uzun yillar Floransa'da yasamis ve bu sehirde mimarlik okumus birisi olarak böyle bir yanlisin icine de düsmem zaten...

Floransa ve Venedik, Paris ve Londra ile kiyaslanamayacak kadar kücük (Floransa'nin capi sadece 7 kilometre, ben her yere yürüyerek giderdim) ve bayik sehirlerdir...

Bir haftalik "turistik" ziyaret icin ideal sehirler olmakla birlikte, bir Istanbullu'nun ya da New Yorklu'nun "uzun süreli yasam" bakimindan tahammül edemeyecegi kadar sikicidirlar. Bu sikicilik, gece saat 01:00'den sonra ise maksimum seviyesine ulasir.

Ikincisi, bahsettiginiz gökdelenlerin hemen hepsinde kapali otopark var (yer alti katlarinda). Binalarin kendi kapali otoparklari ve arazileri disindaki arac parki sahalarini olusturmak "belediyelerin" isidir, bina sahiplerinin degil. Bu binalar olsalar da olmasalar da Istanbul'da büyük bir "park yeri" sorunu var zaten (gökdelen olmayan yerlerde de var). "Park yeri kitligi", New York dahil bütün büyük sehirlerin ortak sorunudur, sadece Istanbul'a has bir sorun degil.

Ayrica Korteks Plaza'nin "deprem bölgesi" ve "gecekondu merkezi" Avcilar'i tek basina düzeltebilecegini hic sanmiyorum.

Belki "Yeditepe Üniversitesi" gibi onbinlerce insani barindiran (ve cevresine is imkani saglayan) yapilar Kayisdagi gibi yerleri zamanla adam edebilirler ama, Korteks Plaza gibi tek bir ofis binasinin ilk büyük depremde yerle bir olacagi kesin olarak bilinen Avcilar'i, ya da Tesktilkent ile ISTOC'un Bagcilar'i adam edebileceklerini hic sanmiyorum dogrusu...

Benim demek istedigim sey su:

Önce "birkac milyon" tane gecekonduyu yikip yerlerine kesilen agaclari yeniden dikelim, sonra "iki üc" tane gökdeleni yikip sehirlerimizi güzellestiririz...

Biz hep kolaya kaciyoruz nedense...

Zamanla öyle bir "kolayci" anlayis hakim oldu ki, sanki Gökkafes ve Park Otel yikilsalar Istanbul'un bütün cirkinligi bir anda yok olacak...

Biraz gercekci olalim...

O "birkac milyon" gecekondu adam edilmedikten sonra "iki üc" tane gökdeleni yiksaniz ne olur, yikmasaniz ne olur?...
Kazansky offline   Alıntı Yaparak Yanıtla