Tek Mesaj Görüntüle
Eski 26-06-2006, 12:05   #11
a.ozdemir
Arkitera Üyesi

a.ozdemir'in Avatar'ı

Selamlar,

Bir Harita Mühendisi olarak, hem bu tür cihazların satışında görev almam, hem de bizzat kendim siz mimarlar için bu işleri yapmam nedeniyle bir kaç yorum yapmak istedim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim, her ölçü hatalıdır ! Mühendisliğin amacı, bu hatalar silsilesini en aza indirip kaliteli ölçmeler meydana getirmektir. Bir şerit metre, gergin tutulmasına, sıfır noktası hizasına, yataylığına, dolayısıyla kullanıcı hatalarına göre ölçü yapar. Lazer metrede ise bu hatalar %90 daha azdır çünkü hangi marka olursa olsun ortalama 100 metrede +/- 3mm. hata ile ölçü yapar ve üzerinde su terazisi de bulundugu için yataylık sorunu da ortadan kalkmış olur.

Total Station ile ahşap detayı almaya gelince, ben bu aletle bir camideki hemen hemen tüm detayları aldım. Cami içi tavan işlemelerine kadar. Ama elbetteki 1cm. ya da yarım cm. den küçük mesafeli detayların alınmasını tavsiye etmem çünkü cihazın lazer pointer'ının kalınlıgı da işin içerisine giriyor ve detaylara tam okuma yapamıyorsunuz. Bunlar için en ideal olanı Laser Scanner dediğimiz ve saniyede binlerce noktayı mm. hassasiyetinde, gerçek renklerinde 3D olarak ölçen profesyonel cihazlar. Böyle bir cihazla Ortaköy camii yaklaşık 4-5 saat gibi bir sürede ölçülebilir.
Bu arada ukalalık etmeden bir yeri de düzeltmek istiyorum. Total Station'ların kısa adı TPS diil, bu sadece Leica marka Total Station'ların modellerini belirten harfler. Firmadan firmaya değişir. Şu anda bu cihazların en profesyoneli, Amerikan menşeili olan Trimble marka cihazlardır. Bünyesinde Carl-Zeiss'tan Nikon'a kadar bir çok firmayı barındırmaktadır. Ayrıntılı bilgi için www.graftek.com.tr sayfasını ziyaret edebilir ya da benimle irtibata geçebilirsiniz.

İyi çalışmalar...
a.ozdemir offline   Alıntı Yaparak Yanıtla