Birincisi ne master'ı? Mimarlık (MArch) ise bu sıralamayı kimden öğrendiniz. Böyle bir sıralama yok. Bu tür sıralamaların kimseye faydası da yok zaten.
Bu popüler okullar arasında hep olmaya çalışan Columbia o listede yok mesela. Hiçbirinin inanılmaz okullar olduklarını düşünmüyorum. Ama eğitim kalitelerini belirleyen, dünya mimarlığında adı en çok geçen mimarların ve bu mimarların temsil ettiği "mimarlıkların" bu okulların eğitim süreç ve sistemini büyük ölçüde belirliyor olmalarıdır. Büyük okulların çoğu, hele de uluslararası öğrenciyseniz kolay kolay burs vermezler. Bu durumda da masraflarınız dahil, yılda yaklaşık 70.000 $'ı bu okullardan birine vermeniz gerekiyor. Bu programlar 3.5 yıla kadar uzayabiliyor. Bu kurumların üniversite olmalarının yanısıra birer ticari kuruluş olduklarını (Amerika'daki sistem böyle, o yüzden bunda bir acaiplik ya da ayıp aramamalı) unutmamak lazım. Dolayısıyla öğrenci olarak mesleki donanımınızın yanısıra banka hesabınız da bu okullara kabul almak için etkili olacaktır.
Şahsi fikrimi sorarsanız, 3 yıl boyunca yılda 70.000 Doları taşa verseniz mimar olacağını düşündüğüm için bu ilk sıralanan 7-8 okulu başvuracağım okullar listesine koymazdım.
Yine de saydığınız okullarla ilgili bilgiyi bu kadar kolay elde etmeniz mümkün değil. Tek tek web sitelerine girip koşullarını karşılaştırmanız, başvurularda istediklerini dikkatle okumanız, öğrenci projelerini incelemeniz, eğitim kadrosunu incelemeniz ve bütün bunların sonucunda bu okullarla ilgili bir fikre sahip olmanız gerekiyor. Sorarak olmuyor bu işler ve bu işler hakikaten zor ve vakit alan işlerdir. Tavsiyem okul seçimine en az bir iki ay ayırmanızdır. Portfolyonuz yoksa 2-3 ay da onu hazırlamanın sürebileceğini hesaba katmanız, arada TOEFL ve GRE'ye girmeniz, başvuru süresi ilk biten okullar genelde en fiyakalıları olduğundan çalışmalara bu aralar başlamanız iyi olacaktır. Eylül 2007'de başlayan master programının başvuru süresi 15 Aralık 2006'da biten bir kaç okul vardır (bahsettiğim en fiyakalıları bunlardır). Ama Amerika'daki okulların çoğunda 15 Ocak 2007 başvurular için son gündür.
Sizden istenecekler:
- Başvuru formu
- Başvuru ücreti
- Portfolyo (A4)
- 3 adet referans mektubu
- Transkript
- Statement of Purpose
- GRE sınav sonucu
- TOEFL sınav sonucu
- CV
www.cornell.edu
www.harvard.edu
www.umich.edu
www.uc.edu
www.upenn.edu
Sorduğunuz okulların web siteleri bunlar. Girip kendiniz bilgi alabilirsiniz ki doğrusu da budur. Ama sıralamaları fazla dikkate almamanızı ve inceleyebildiğiniz kadar çok okulu incelemenizi öneririm. İşiniz zor, kolay gelsin.