|
Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Koruma ve Restorasyon konu başlığına böyle bir yazı yazmak gerçekten üzücü.
Ancak görüyorum ki bu işle uğraşan zaten sınırlı sayıda insan varken, yapılan işler göze hoş da görünse aslında teknik açıdan çağı yakalamanın çok ama çok gerisindeyiz.
Ben sadece 3-4 yıldır bu işin içerisindeyim, sizler kadar tecrübe sahibi olmam mümkün değil haliyle.
Bu zaman içerisinde ne lazermetre ne de şerit metre ile herhangi bir iş yapmadım. Çalıştığım yerde kullandığımız sistem 3 yıl öncesine kadar eski model teodolit ve nivelman ile ölçüm yapmaktı. Önce yatay ve bazen de düşey açılar okunur, daha sonra şerit metre ile mesafe ölçümü yapılırdı. Daha sonra da kesit okumaları vs. yapılırdı. Bu sistemle sadece bir kez çalıştım. Sonrasında da total station ile ölçüm yapmaya başladık.
Şerit metre tarihe karışalı çok oluyor haklısınız. Ancak lazermetre denilen şeyin de şerit metrenin biraz daha zamandan kazandırıcı versiyonu olduğunu düşünüyorum. (Haksız olabilirim, çünkü elime lazermetre almışlığım dahi yok şimdiye dek.)
Üzüldüğüm nokta şu:
Çalıştığımız projeler (ve sizin de çalıştığınız projeler) bir benzeri olmayan, korunması gereken kültürel miras eserleri. Bu işe gereken saygıyı göstermek bence yapının olabildiğince doğru belgelenmesinden geçiyor. Sağlıklı bir Restorasyon projesi için sağlıklı bir ölçüm tekniği ve sonuçta sağlıklı bir rölöveye ihtiyaç var.
Artık elimizde kağıt kalem yok, hemen herşey bilgisayar ortamında çalışılıyor ve çıktıyı 1/50 ölçeğinde dahi alsak aslında bizim çizdiğimiz şey 1/1 ölçeğinde. Ve ben üzülerek görüyorum ki, çoğumuz bunu önemsemiyoruz. Çoğumuz hala eskiden kalma yöntemlerle (don lastiği ve hortum yöntemi) ya da o yöntemlerin uyarlamalarıyla (lazermetre vs.) iş görüyoruz.
Ayasofya hocam lazermetreyi överken “Çok ciddi tavsiye ederim. Fotogrometri ayrı bir kavram total station işi çok profesyonel ama bu bence çok uygun” diyor. Uygun olanın zaten profesyonel olması gerekmez mi? Çok profesyonel olandan neden kaçınıyoruz?
Şimdi biz "Laser Scanner" teknolojisini kullanabilmek için uğraşıyoruz. Birçok kaygımız var bu konuyla ilgili, ancak çağı yakalamak ve ölçüm hassasiyetini artırmak için bunu yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu işlerden çok mu para kazanıyoruz da bunları kullanabiliyoruz? Kesinlikle hayır. Sadece yaptığımız işe saygı duyuyoruz ve bunun için gereken hem maddi hem de manevi emeği harcamaktan kaçınmıyoruz.
Gerek yapı teknolojilerinde gerekse ölçüm tekniklerinde artık çağı yakalamamız dileğiyle..