Tek Mesaj Görüntüle
Eski 12-07-2002, 13:04   #9
architect
Forum Üyesi

architect is on a distinguished road
Standartlardan hangisi?

Selam,
uzun zaman sonra tekrar not bırakmak çok ilginç geliyor...neyse.

Benim anladığım bu standartlardan konuşulurken; 2 farklı fikir görülmekte.

1)programlar arası veri dönüşümü sırasında olması gereken standartlar.

2)çizim yaparken olması gereken standartlar.

ilk seçenekten bahsetmek istemiyorum belki daha sonra...

çizim yaparken benimde gördüğüm her ofisten farklı standartların olması hatta ofisin değil orada çalışanların kendi tarzlarının olması. ofiste çalışanlar değiştikçe devamlı olarak çizimlerin en basit olarak layerların renk ve isimleri arasındaki değişiklikler. herkesin farklı çalışmasının oluşturacağı problemlerden söz etmeye bile gerek yoktur heralde projeye başlayan projeyi bitirmeyip yarısında başka biri devam etmek isterse nasıl bir eziyetle karşı karşıya olduğunu tahmin edersiniz.

türkiyenin en büyük proje ofislerinde bile tam bir standartlaşma göremedim. yurt dışıyla büyük işlere giren firmalar genelde oradan gelen kabarık bir dosya içindeki çizim standartlarına uymaktalar, burada çizim prog. olarak autocadden bahsediyorum ve tabiki sadece çikerken uyulması gereken kurallardan bahsediyorum. tam sayısını hatırlamıyorum ama 25 sayfa kadar layer açıklaması gördüm. bu şekilde çalışmak layerları öğrenmek hangi çizgiyi hangi layerda çizecektim diye düşünmek yada 25 sayfa arasında bulmak .....

ayrıca bunları hazırladıktan sonra piyasada bulunan herkesin bir şekilde bunları öğrenmesi ve kabullenmesi gerekmekte.her programda (allplan,autocad vs. ) yapılan çizimlerin aynı dili konuşması gerekir. belkide belirlenen ve çalışma yöntemlerine göre 2-3 dil olmalı ama ne kadar proje çizen insan varsa o kadar çok çeşitli dil olmamalı. bence şu anda önümüze havadan düşme bir kitap gelse ve dediğim gibi (sadece mimarlardan söz ettiğimi varsayalım) çizerken bize 2-3 yöntem önerse, bu kitabın yaygın olarak kullanılması sizce ne kadar zaman alır? 5 senede %85 başarı olurmu?

yazdıklarımı okudumda biraz karışık olmuş ama anlaşılıyor sanırım. daha sakin kafayla ve nemsiz bir ortamda daha iyisini yazmak üzere.
architect offline   Alıntı Yaparak Yanıtla