Daha önce yazdığım yazımı bu cümle ile bitirmiştim:
"Neyse, bu yaşadığımız mimari dünyadan topyekün olarak mutlu olmak! ve üstelik ütopyasızlığı bir seçenek olarak tercih etmek bir sonraki inceleme konumuz olabilir."
Bu ironik cümlenin anlamı şuydu: "Mutluluk-mutsuzluk" konularını hiç kafaya takmayıp mimarlık alanından kaynaklanarak yaşanan tüm olumsuzluklara empati yoksunu olarak duyarsız kalıp sadece hamburgerlerimizi yiyip çevremize boş boş bakmakla yetinmek...
Yani rahatsız olmamak, yani izafi olarak
"... topyekün olarak mutlu olmak!"
Ve bu rahatsızlık ortamından kurtulmak için hayal bile kurmamak...
Belgesellerde izlemişsinizdir. Aslanlar acıktıklarında, örneğin bir yaban mandası sürüsüne yaklaşıp kovalayarak birini alaşağı edip yerler.
Bütün kıyamet, kovalamaca sırasında biri yakalanıncaya kadar yaşanır ve biter.
Aslanlar yakaladıklarını parçalayarak ortada yer iken; geride kalan manda sürüsü tekrar sakin sakin hiçbir şey olmamış gibi otlamaya devam ederler.
Mandalar duyarsız hayvanlardır demiyorum. (hatta kara kara gözleri severim, çok güzeldir) Ama yine de mandadırlar.
Bir arada kararlıca dursalar aslanlar yanaşamazlar, korunabilirler... Bunun da örneklerini de benzer belgesellerde izlemişsinizdir.
Demem şu ki;
yapabilecekken ya da en azından yapmak girişiminde bulunabilecekken yapmamak.
Bu sorunu çözülmesi hedeflenen sorunlar arasına almamak, umursamamak, yok saymak...
Bir tür olumsuz anlamda "mandalaşmak/gergedanlaşmak" gibi geliyor bana.
Yıllar önce bir de "Gergedan" adlı tiyatro oyunu vardı. Oradan aklıma geldi. Çevre sorunlarına duyarsızlığı işliyordu. İnsanların duyarlılıklarının körelmesini gergedan derisinin kalın ve duyarsızlığı ile özdeşleştirilmişti.
Alıntı:
|
Orijinal metin galantus tarafından gönderilmiş
"Neyse bu yaşadığımız mimari dünyadan topyekün olarak mutlu olmak! ve üstelik ütopyasızlığı bir seçenek olarak tercih etmek bir sonraki inceleme konumuz olabilir."
...ÜZERİNE DÜŞÜNÜYORDUM. MİMAR OLARAK; YAŞADIĞIMIZ MİMARİ DÜNYADAN TOPYEKÜN MUTLU OLMAK YENİYİ ÜRETMEYİ ZORLAŞTIRMAZ MI ACABA? BİR SÜRE SONRA HERŞEY DAR ALANDA, VARYETELER ETRAFINDA TURLAR ATMAYA GÖTÜRÜR MÜ BİZLERİ__?
BANA BİRAZ MUTSUZLUK GEREKİYOR GALİBA, TETİKLENMEK İÇİN...
HEYECANLA 'DAHA İYİSİNİ YAPABİLİRİM' DEMEK İÇİN__
MİMARİ ÜRÜN KARŞISINDA, BİRŞEKİLDE DÜRTÜLMÜŞ OLMAK İSTİYORUM!!!
MUTLULUK TA DÜRTER BELKİ AMA ÖNCE REHAVET VERİR BANA, MUTLULUK HALİNİN SÜREGİTMESİNİ İSTERİM__
AMA MİMARİ NESNENİN KULLANICISI OLARAK MUTLULUK GEREKLİDİR GALİBA..
BİR DE 'KENDİLEŞTİRME' DİYORLAR; KULLANICIYA AİT BİR DÖNÜŞTÜRME SÜRECİ VAR MİMARLIK NESNESİ ÜZERİNDE. Kİ BU DA ÜRETİCİSİNDEN BAĞIMSIZLAŞTIRARAK HAYATA GEÇİRİYOR BENCE ÜRÜNÜ.. KESİF VE SONSUZ BİR MUTLULUK _tabi sunulması mümkünse eğer_ BU KENDİLEŞTİRME SÜRECİNİ DE ORTADAN KALDIRMAZ MI?
KAFAM KARIŞIK; BUNLARI KAYBETMEMEK İÇİN DE MUTLU ETMEYEN MİMARLIK MI ÜRETİLMELİ YANİ? BİLEMEDİM______________________
İYİ ÇALIŞMALAR_____
|