Tek Mesaj Görüntüle
Eski 05-06-2006, 14:58   #7
gün
Forum Üyesi

gün'in Avatar'ı

Ankara
Mimar
gün is on a distinguished road
I. ve II. Cumhuriyet Dönemi Mimarileri gibi veya Sedat Hakkı Eldem ve Turgut Cansever gibi...mimarların kişisel görüşleri doğrultusunda geliştirdikleri mimari anlayışlar oldu ülkemizde, Türk mimarisi geliştirmek doğrultusunda.

Kanımca Sedat Hakkı baya da etkili oldu ama onun çizgisinden gidenler de zamanla yozlaştı.

Ben başka bir Sinan geleceğine inanmıyorum. Artık bir imparatorluk ve merkezi bir sistem olan Hassa Mimarlar Ocağı gibi bir kurum ve okul yok. Günümüz koşullarında da olması imkansız, belki de anlamsız.

Artık herşey bireysel gelişiyor. Mimarlar kendilerini bireysel olarak geliştiriyor. Mimarların arkasında da sultanlar vs değil müşteriler ve şirketler var. Mimar, eseri dışında ticaret kurallarını da düşünmek zorunda.

Bir Türk Mimari tarzına ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum çünkü imkansız. Sebebi de bence artık sanata bile politik görüşler hükmediyor. Benim için ak olan başkası için kara. Bu da çatışma doğmasına yol açıyor. Ben Türk mimarlığının ortak bir tavıra sahip olmasından çok nitelikli ve çevresine saygılı olması gerektiğini düşünüyorum. Bence bu yeterli.

Sanırım yeni bir Türk mimarisi anlayışı geliştirmemiz yüzyıllar alacak. Tabi kültürel olarak tekrar kesintiye uğramazsak.
gün offline   Alıntı Yaparak Yanıtla