|
ha.. ek olarak eğer benim zamanımda KTÜ de böyle bir imkan olsaydı bende mimarlığı seçerdim kuşkusuz. neticede iç mimarlığa oranla daha oturaklı bir odası var
aslına bakarsak birşeyi yanlış anlıyoruz. iç mimar ve mimar kavramı yan yana geldimi iki taşı birbirine sürtüp kıvılcım elde etmek yerine. birbirine çarpıp kırmaya uğraşıyoruz
neden doktorlar gibi olamıyoruz... iç mimarlığın mimarlığın içinden ayrıldığı bir gerçektir çünkü artık kendi başına bir disiplin sahibi olabilecek kadar ilerlemiştir.
gelmiş geçmiş en büyük ressamların birçoğu hem mimarlık hemde iç mimarlık alanlarında çok ciddi tasarımların da sahibidirler.
bugün bir ressam tutup mimarlık bizim içimizden doğdu diyormu.. demiyor
halbuki ben resim ile mimarlığı iç mimarlığı endrüsriyel tasarımı grafikerliği bir tutuyorum neticede bir mühendislik bilimi değilken güzel sanatlara bağlı bir bölümdü ve yine pekçok eğitim kurumunda bu şekilde de devam etmektedir..
geçmiş mimarların pekçoğu eğitimleri sırasında resimin ve heykelin yanısıra mücevher tasarımı da yapmışlardır yani iş arazi kesmekle bitmiyor bu işin sınırı yok biz bize verilen diplomanın arkasında kalmaktan vazgeçmeliyiz ben mimarım ben iç mimarımlar sadece kağıt üzerinde kalan vasıflardır bugün benim çevremdeki pekçok mimar ve iç mimar arkadaşım web sitesi de tasarlıyorlar, reklam afişleri ve animasyonlar da üretiyorlar aynı zamanda mesleklerini de icra ediyorlar
unutmamamız gereken birşey yumurta çatlayınca ortaya çıkacak olanın sadece bir tasarımcı olduğudur
mimarlık bugünde yarında çeşitli dallara kollara bu nedenle ayrılmaktadır...
bunu bir mimarın ciddi şekilde kabullenmesi gerekiyor
makine mühendisleri son sınıfta alanlarını belirliyorlar ama ne yaparlarsa yapsınlar yine makine mühendisi olarak kalıyorlar kimse sen şusun busun demiyor ne güzel
ben mimarım istesem kent tasarımıda yaparım sandalyede köprüde demek yarın için olmak kaydıyla yanlıştır insan yetenekliyse bu zaten diğer alanlara kaçınılmaz şekilde sıçramak zorundadır neticede onu kısıtlayan şey sadece imza yetkisi ve tasarımının disiplin gereği ortaya çokan sorumluluklarıdır bu noktada yalnız çalışmasındansa tasarımı gerçekleştirdiği disiplin alanında eğitim görmüş bir arkadaşıyla ortak çalışması daha muhteşem olacaktır
ki bugün görüyoruz mimarlık tanımı inşai alanların dışında alanlarda da kullanılmaktadır
demekki mimarlık sadece mimarlık fakültesinden mezun olmanın dışındaki alanlarada taşmış
artık iş o boyuta gelmişki hangi alanda olursa olsun tasarım planlama ve üretim sürecinin kontrol altında tutabilen kişiye o işin mimarı mühendisi denebiliyor
biz birlikte çalışıyoruz bir bina bir mekan bir kişiye ait olmak zorunda değil en yetkili benim yüzde 80ni benim demek artık ne mümkün
kaçınılmaz olan duvarı birinin sıvayı bir başkasının boyayı diğer bir başkasının yaptığıdır kimse tam anlamıyla bu benim duvarım diyemez ama bizim duvarımız diyebilir
yarın öbür gün duvarı sıvayı ördürdüğümüz ustalar yerine o duvarın kendi disiplininne sahip eğitim görmüş mimar mühendis arkadaşlarımızla çalışacağız belki
mimar için çok çok çok kaba bir tanımı doğrultusunda genel bir tasarım ve çizgiden bahsediyorsak bunun kütle ile sınırlı olduğunu çok iyi biliyoruz ama içinden pekçok disiplinin doğmuş olduğu böylesi muazzam bir sistemin mensupları
mimaaar ol dememeli günün birinde iç mimarlık da hiç kuşkusuz dallara ayrılacaktır
ki ben endrüsriyel tasarımı makine mühendisliği ve iç mimarlığın meyvesi olarak görüyorum
tıpkı iç mimarlığın mimarlık ve mobilyanın meyvesi olarak gördüğüm gibi
ama bu başlangıçta böyleydi ve çok kaba tanımlamalar için geçerli işin içine zamanın getirdiği etkenler girince pekçok disiplini aynı harmanda görmek mümkün oluyor artık
globalleşme denen şey sadece kültürler arasında kalmıyor herşeyi ama herşeyi içine alıyor
bu meslekler içinde böyle ve bu çok güzel bişey çünkü artık harmanlanmaya ihtiyacımız var yeni ürünler yeni tasarımlar ortaya çıkarmak harmanlanmakla mümkün
bu kaygı verici bişey değil
sen ne olursan ol tasarımcı ol
o zaman ne yapmak istersen iste önünde asla bir duvar olmayacaktır
saygılar
En son nihat tarafından düzenlendi : 19-05-2006 17:07.
|