|
.
size şu anda yaşadığım bir durumu anlatmak istiyorum.
cuma günü 120 kişilik bir lokantanın dekorasyon işine başladım. işverenler hiç tanımadığım kişiler. internetten bana ulaşarak görüşmek istediklerini söylediler. apar topar toplantıya gittiğimde başka bir mimar ile görüşüyorlardı ve ben beklerken biri daha geldi. neyse önceki mimaların yaptıkları çizimler (5 adet) üzerinde konuştuk. aslında benim yapmamam gereken birşey fakat işveren bir anda sanki sınav yapar gibi projeleri çıkarınca toplantının gidişi bu yönde oldu. yapılan projelerde 2 adet ofisin ve tuvaletlerin direkt olarak lokanta bölümüne açılması gibi hatalar vardı. 2 gün içerisinde avan proje çizeceğimi belirterek toplantıdan ayrıldım.
ikinci toplantıda projeyi beğendiler ve işi bana verdiler. bu lokanta için ne kadar para ayırdıklarını sordum, bana bunu açıklayamayacaklarını söylediler. istedikleri şuydu. benim çizdiğim herşeyi 4 farklı malzeme ve kalitede fiyatlandırmamı, malzeme numuneleri, daha önce uygulanmış işlerin fotoğraflı örnekleri, hatta takacağımız tavan klimanın çalışanını başka yerde gidip görmemiz için araştırma yapmam.
Ortada bir bütçe olmadığından çalışmak çok zor olmaya başladı. Bana 95.000 ytl bütçe net bütçe verebilseler hem işler daha çabuk yürüyecek hem de bitmek bilmeyen fiyat araştırmaları yüzünden zaman kazanacağım. işveren sanırım 95.000 ytl'sini alıp 45.000 ytl'lik iş yapacağımı sanıyor. onun haklarını en iyi şekilde koruyacağıma, en ucuza en fonksiyonel ve sağlam çözümleri sunduğuma ikna olamıyor. Daha önce yaptırdıkları 1-2 uygulamada o kadar çok problem yaşamışlar ki yoğurdu buzluğa koyup yiyorlar.
piyasada mimarlar çok fazla ahlaksızlık yaparak ondan sonra iş yapması muhtemel mimarların da işlerine taş koyuyorlar.
|