Alıntı:
|
Orijinal metin Metin Karadağ tarafından gönderilmiş
“İnsani ilişkiler”in yeniden “üretim ilişkileri”nin ön koşulu olarak mimarlar tarafından yaşama ya da buradaki deyişle mimariye kazandırılmasıyla kendine mekân bulabilecek olan sosyal empati; bize kendimizi ve mesleğimizi yeniden kazandıracaktır. Düşünmek, yeniden düşünmek gerek...
|
Sayın Karadağ çok önemli bir konuya değinmiş.
Modernin işlevi aynı zamanda "insani ilişkiler"in sürekli ön planda kalmasıdır. Hatta, modern mimari bu ilişkilerin sürekli yeni diagramlarını oluşturmakla sorumludur diyebiliriz. Modern düşünce kurulmuş olan düzeni onaylamak yerine kurulması gereken düzenin tarifini ve tercihini yapmaya çalışmalıdır. Bunu yaparken top yekün radikal ve yenilikçi olabilirsede, bazen insani çıkarları yükseltmek amacıyla gelenekselde olmayı tercih edebilir. Geleneksel derken mimaride klasik veya geleneksel üslüpların görselliğini tekrarlamaktan bahsetmiyorum. Modernin geleneksel insan ilişkilerini hatırlıyarak önemseyip tekrar canlandırmasından bahsediyorum.
Madem "yan masa" kent ölçeğinde tartışmaya devam ediyor bende kent ölçeğinde bir örnek vereyim.
Geleneksel kentlerde, Sayın Karadağ'ın değidiği gibi, tüm insan ilişkiler çok yakın mesafelerde katmanlaşarak paylaşılıyordu. Tek bir yapı biriminin kesitinde dükkan, işyeri, ve konutun yer alması olağandı. Kent içinde değişik kulanımların bütünlüğü insan ilişkilerine çeşitlilik ve derinlik kazandırıyordu. Aynı zamanda, tüm yaşam iihtiyaçları yakın mesafelerde karşılayan geleneksel kent kompakt düzeniyle yayalara hizmet edbiliyordu.
Bu geleneksel diagram ülkemizin bir çok kentlerinde halen doğal olarak uygulanırken bundan vazgeçmek, modernizm uğruna olsa bile, akıllıca bir seçim değil.
Mevcut geleneksel kent diagramımızı kabul ederek bizim için çağdaş ve insani bir kent yaşamı tarif edilemezmi? Kartal ve Küçükçekmece fikir önerilerinden böyle bir sorgulama istemek bizim için çok yararlı olurdu. Kentsel tasarım fikirlerinin sadece "6 Star" mimar tarafından sunulması ayrı bir problem olabilir ama aslında onlardan fikir satın alırken soruların baştan "bizim" tarafımızdan sorulmaması çok daha vahim bir problem.
Sunulan fikirlerde hangi insanlar için, nasıl ilişkiler planladığı belirlimi? Kent formu sadece modernist bir tarzla nesnesel olarak sunulursa nasıl uygulanır?
Projeleri, ayrıntılarını inceleyemeden, sorguladığım için özür dilerim.
Şayet, sunulan fikirler bu soruların cevablarını içeriyorsa bilgilendirilmek isterdim.
Saygılarımla,