kısaca express/text menüsünü anlatayım:
remote text:
file option: bir txt dosyasını rtext olarak getirir.
diesel option: açılan pencereye yazacaklarınızı yazıp rtext olarak yerleştirirsiniz.
rtext'in dğer text'lerden farkı şu ki, içeriğini değiştiremiyorsunuz.
ben ne işe yaradığını çözemedim, bilen varsa anlatsın lütfen
text fit: text'i belirli bir alana yaymanızı ya da sıkıştırmanızı sağlar. aslında sadece width factor'u değiştiriyor. buna da zaten özellikler panelinden ulaşabiliyoruz. bu komutu da biraz saçma buldum ben şahsen.
text mask: text'in altına wipeout, solid ya da 3dface koyarak text'in altındaki nesnelerin görünmemesini sağlıyor. ıslak hacim taramalarının yazı ile karışmasını istemiyorsanız bu komutu kullanabilirsiniz.
text unmask: maskeyi kaldırıyor.
explode text: text'i patlatıp 2d polyline'a çeviriyor. bazen hatalı yapıyor, bazen düzgün. patlatınca text'lerin içi boşalıyor belki bunun için istenebilir ama onun için de textfill komutu var, kısacası bunun da ne amaçla kullanılabileceğini anlamadım..
convert text to mtext: text'i multiline text'e çeviriyor. birden fazla text seçerseniz hepsini tek bir mtext objesinde topluyor. tabi aralarındaki mesafeyi ve hizalarını kafasına göre değiştiriyor.
arc-aligned text: yay şeklinde text. önce yayı gösteriyorsunuz, açılan pencereye yazınızı yazıp, ayarlarınızı yapıyorsunuz.
justify text: bildiğiniz gibi text özelliklerinden justify text'in grip noktasını belirler. seçenekler sağ-üst, orta-alt, sol, vb.'dir. justify özelliğini değiştirdiğimizde text'in yeri de değişir. işte bu komut text'in yerini değiştirmeden sadece justification'ını (türkçesini çıkaramadım şimdi

) yani grip noktasını değiştiriyor. benim gibi obsesif kullanıcılar için ideal..
rotate text: bu komut seçtiğiniz tüm text'lerin açılarını girdiğiniz açı değerine çekiyor. yani özellikler panelinden ulaşabildiğimiz bir değeri komut haline getirmişler, bunu da gereksiz buldum.
enclose text with object: bu komut, text'in etrafına sizin belirlediğiniz bir offset değerinde daire, dikdörtgen yada slot(?) çiziyor.
automatic text numbering: text'leri otomatik olarak sıralamaya yarayan başarılı bir komut. daha önce detaylı bilgi verdiğim için bunu geçiyorum..
change text case: bu komutla caps-lock'ı açık unutup da yazdığınız yazıları kolaylıkla düzeltebiliyorsunuz. büyük harf-küçük harf ayarlamalarını yapıyor kısaca..
pin için de moderator'ımıza çok teşekkürler. güzel bir referans haline geldi bu konu..