Sayın Arıkoğlu
Kendi adıma, bu alanda henüz tüketmediğim sözlerle yine kendi bildiklerimi /doğru-yanlış/ düşüncelerimi altüst etmeden sizin sözünü ettiğiniz alana maalesef adım atamayacağım.
Sözünü ettiğiniz alan, somut; somut olduğu kadar da kıran kırana tartışmaların geçeceği bir ortam yaratacağı için, öncelikle kendimi kendi önyargılarımdan soyutlamalarımla bile olsa arındırmak korumak zorundayım.
İlkesel koşulları önceden beyan edip açığa sunmadıkça tartışma ve yorumların lastikleşerek sünmesi sözkonusu.
Açıkçası daha tartışma süreci başlamadan kendime olan inancımı yitirmek istemediğim için şimdiden kıyıdan kıyıdan ve soyut soyut yola devam ediyorum.
Ama sözünü ettiğiniz alana dair yazacaklarınızı da şimdiye kadar yazdıklarınızda olduğu gibi keyifle izlemeye hazırım.
Bir süre daha kendimi aşan derinlere inecek ve soluğum tükenmek üzere iken suyüzüne çıkmaya çalışacağım.
Bunu bir arınma/katarsis töreni yerine sayınız lütfen. Yapmam lazım.
Boğulur da çıkmazsam, çocuklara "attaya gitti" dersiniz...
Ama lütfen siz konuyu açmaya, açıklamaya gerçekten başlayınız...
Çünkü, gelecek çok...
Teşekkürler, eleştirileriniz için...
Bu arada birde size duvar pası atayım:
Bugün çıkan 6 Nisan 2006, Perşembe günlü gazetelerde var. (Örneğin bu sözü Radikal Gazetesi'nin 4. sayfasında okudum. İBB Başkanı Sayın Dr. Kadir Topbaş demişki:
"Türkiye'de bu kategoride proje yapacak mimar henüz yok. Gerçek bu"
Alıntı:
|
Orijinal metin Kaya Arikoglu tarafından gönderilmiş
Modernin İşlevi konusu çok derinlere inerken ben biraz yüzeyden bakmak istedim.
Güncel olarak diğer Forum'da tarışılan " 6 Star mimarın İstanbul için sunumları" örneğine dönmek istiyorum.
Daha önce "Modern" olabilmek için Modernizme içeriden bakmamız gerektiğini vurgulamıştım. Yani içinde bulunduğun çağın, toplumun, ve coğrafyanın etkisiyle şahsımıza özgün bir sentez yapmanın öneminden bahsediyorum. "Benim" kendi bulunduğum noktadan "Bizler" (çevremde ki insanlar) için daha rahat, çağdaş, kaliteli bir yaşam tarzını hayal edip tarif ederek ancak Modernin işlevinin yerine gelebileceğine inanıyorum.
Dolayısiyle, "6 star mimarın İstanbul için sunum yapması"nın neden "Modern işlevi"ni yerine getirmediğine cevap vermek isterim.
Getirmiyor çünkü:
1. "Biz" kendimize içeriden bakmayı reddetiyoruz. Moderni, kendimiz için, tarif etmekten vazgeçince, Modernin kendimize özgün olmasını (yaratmayı) reddetmiş oluyoruz.
2. "Biz" kendimize dışarıdan bakmayı reddetiyoruz. Moderni, onlar gibi, tarif etmekten vaz geçince, Modernin tercümesini yapmayı (kopyalamasını) bile reddetişmiş oluyoruz.
3. (Bu son durak) "Biz" kendimize bakmayı tamamiyle reddetiyoruz. Moderni düşünmekten bile vazgeçince, Modern olmayı "Onlara" başkalarına ihale etmiş oluyoruz.
Biz "Modern" olmaktan bile vazgeçtikten sonra "işlevini" kılinik olarak analiz etmek sadece bilimsel bir idman olur diye düşünüyorum.
Saygılarımla,
|