Tek Mesaj Görüntüle
Eski 19-03-2006, 14:44   #21
Metin Karadağ
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Ne demek istiyorum?

Ne demek istiyorum?

Buraya aktardığınız düşüncelerinizi içeren yukarıdaki yazılarla tek tek ve satır satır ilgilenmeden önce "Ne demek istiyorum?" konusundaki kaygılarım hakkında da bir iki adım atayım diyorum.

Modernizm utopyası ile mevcut modern denilen durum/modernite arasındaki anlam ve zaman vd. değerlerin kayması (anakronizm), gerçekte ve doğrudan "bu sefil haliyle" modernizme ihanet etmiş modernlerin işlevsizliğine denk düşüyor.

Bu nedenle "durumun doğrusu"nu adlandırmak için "modern" kelimesinin geçtiği tüm yerlerde, kavramsal anakronizmin önüne geçmek için özetle: "premodern" kelimesini koyuyorum.

Her şey yerli yerine oturuyor ve içim rahatlıyor.

Böylece moderni, "kifayetsiz muhteris" olmaktan kurtarıyorum.

Aynı uygulamayı "postmodern" kelimesinin yerine "prepostmodern" koyarak denemeye ise hiç gerek yok.

Çünkü ilk kavram yerleştirmeden sonra "post" öneki kendiliğinden boşluğa yuvarlanıyor.

Sürekli "şimdi" tazeliğinde, kendi küllerinden* yeniden, ama bambaşka bir yeni olarak doğmak kaygısını; farklı durum ve kavramlar için yeniden düşünmek, davranmak ve üretmek...

Şu an aklınıza ne geliyor?

Dikkatimi çekti, haklı olarak yazılanlar "durumun doğrusu" üzerine kurulu.

Yoksa bizi avlayan konu, kör noktamız mı bu?

Kelime oyunu olsun diye değil, sorgulamamızı başka açılardan sürdürebilmek için sormak istiyorum: "Doğrunun durumu ne?"

Yani alışkın olduğumuz referans sistemlerimizi de, zihniyet yapımızı da aynı anda sorgulama olanağı verebilecek ve onu arınmış bir üst değerlerle yeniden kurmamızı sağlayacak küllerimiz nelerden oluşuyor?

* "Herşey unutulduktan sonra geride kalan..." neydi?

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 19-03-2006 14:47 Nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla