gelişen bir bilinç iyi bir başlangıç olabilir...
Yazınızı ilgiyle okudum. Türkiye ve İngiltere’nin mimarlık koşullarını bilen bir mimar olarak, önemli bir eksiği yorumlamışsınız. Tabi İngiltere’nin mimarlık geçmişiyle Türkiye’nin geçmişini karşılaştırmak haksızlık olur ancak birçok alanda hızla ilerleyen ülkemizin mimarlık alanında da büyük bir yapısal değişikliğe gitmesinin vakti gelmiştir. Sizin de bahsettiğiniz gibi, bir mimarın temel eğitimi ve tecrübesi dışında sosyal gelişimi de oldukça önemlidir. Bu hem mimarın, çevreyi ve insanı algılamasında gelişimler sağlayacak hem de mesleğin güncel ve yaşamla iç içe olmasına katkı sağlayacaktır. Ülkemizde birçok yetenekli mimarın sadece çalıştıkları işyerlerinde yaptıkları işlerle sınırlı kaldıklarını, mimarlık gündemini bırakın dünyanın gündemini bile takip etmediklerini, dolayısıyla fikirlerini ve kendilerini geliştiremediklerini görüyoruz. Bunu bireysel olarak gerçekleştirebilenler ise fikirlerini konuşacak ve tartışacak ortamı bulamamaktadırlar. İşte bu sosyal organizasyonu yapmak, Türkiye’de mimarlık mesleğini ilerletme görevi olan mimarlar odasına düşmektedir. Üniversitelerin bu alanlarda çeşitli platformlar oluşturduklarını ve çabalarını görüyoruz. Ancak, bu çalışmalar, üniversitede okuyan ya da akademik kariyer yapan kişilere sınırlı kalmakta, piyasada aktif olarak çalışan ve asıl gelişime ihtiyacı olan mimarlara ulaşamamaktadır. Mimarlar odasının görevi, sadece kısıtlı kişilere ulaşan toplantılar düzenlemek ve sadece üyelerine ulaşan dergileri yayınlamak değildir. Mimarlar odasının görevi, mesleği çeşitli yayın organlarında tanıtmak, güncel tutmak, mimarları ve mimar olmayanları bu konuda eğitmektir. Sizin de değindiğiniz gibi birikimleri paylaşabilecek sosyal ortamlar oluşturmak ve mimarın sürekli hayatla beslenmesini ve ilham almasını sağlamak da bu meslek organının görevidir. Aslında bu kurumlara çok görev yüklüyormuşuz gibi görünebilir, ancak ülkemizin çoktan oluşturulmuş olması gereken bazı temel yapı taşlarını acilen oluşturması gerekiyor. Artık Türkiye de mimarın çevreyi biçimlendirmesini sağlayabilmek gerekmektedir. Finans tabiki bu bağlamda önemlidir ancak yaratıcı fikirler, ve gelişen bir bilinç de iyi bir başlangıç olabilir.
Yazınızı tekrar kutluyorum.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
|