|
"Modern"in "Bireyselliği"
Sayın Metin Karadağ'nın ek notuna değinmek istedim:
Aşağıdaki notlarınızda geçen "bireysellik" kelimeleriyle "özne birey, yetkin birey" kastediliyordur diye düşünüyorum.
Çünkü Türkçe'de "bireysellik" genelde "bencillik" olarak da algılanabiliyor.
Metin Bey'in yukarıdaki notu herhalde tercüme ettiğim "Modern Şiir" listesindeki 8.madde ile ilgili. Madde şöyleydi:
8." Elitist Individualism": Aydınlığın yükselmesi, bireyselliğim kendini beğenmesi.
Evet "Bireysellik" burada aynen Türkçedeki algılanmasıyla kullanılmış. Listede
"bencillik" yani "kendini beğenmişlik" takdire değer bir meziyet olarak kabul edilmiş.
Hatırlatmak isterim, listedeki "Modern Şiir"in bu tarifi benim onayladığım, beğendiğim veya "Modernin İşlevine" uygun gördüğüm bir tarif değil. Ben maddeleri olduğu gibi tercüme ettim.
Ben, tam tersi, bu listedeki "bireyselliğin bencilliğini" hiç bir şekilde onaylamıyorum ve "Modern" e uygun görmüyorum.
O zaman neden onaylamadığım bu listeyi sizinle paylaştım????
Paylaştım cünkü "Modern Şiir"in bu tarifi "Batı Modernizmin" bu gün nerede durduğunu bizim için çok güzel tarif ediyor.
Günümüzde "Batı" artık içi tamamiyle boşaltılmış bir "Modernizm"i takip ediyor çünkü etme lüksüne sahip. "Batı"nın yeni radikal idealer üretip devrimler yapmaya ihtiyacı artık kaldımı? Batı kendi "status quo" (mevcutun kabulü) den tatmin olmuş görünüyor.
Evet "Biz"de sadece "Batı"nın bir parçasıysak, o zaman "Batı Modernizmi"ni onların bu tarifiyle, geçmişiyle ve mevcudiyetiyle kabul edebiliriz... ama.....
Eğer "Modern" olmayı "Çağdaş" olmamız için bir araç ve temsili olarak görmek istiyorsak, o zaman "Biz" kendi "Modern"liğimizi takrar kendimiz için tarif etmeye mecburuz.
Bunu yaparken "Batı Modernizmi"in "elitist" ve "bencil" olma tariflerini kabul ederek kendi kültürümüze yabancılaşma lüksümüz olamayabilir.
Aslında, hakiki "Modern" olmak dondurulmuş kavramla tarif edilmiyecek kadar önü açık olmalıdır. Anlamıda ve işlevide her toplumda ve her kültürde değişik olabilir.
Sosyal refağa kavuşmuş Batı artık "post-modern" olmayı tercih ediyorsa ve sadece mevcut durumu süslemeyle yetiniyorsa, bizde kuzu gibi, özentiyle bu sürüye katılmadan önce, biraz düşünmeliyiz.....
Bizim çağdaşlaşma süremiz henüz tamamlanmadığı için halen "içi dolu,dolu" bir "Modern" e ihtiyacımız olabilir. Dolayisiyle günümüzde "Moderni ve İşlevi"ni kendi bulunduğumuz açıdan ve kültürden tarif etmeye çalışırsak bizim için daha yararlı olacağını sanıyorum.
Saygılarımla,