|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
3dsMax programında cmyk render
Merhaba,
Şu anda yapmakta olduğum işi bir reklam ajansına teslim edeceğim. Vereceğim materyallerin sağlıklı bir şekilde basılması için cmyk olması gerek, ancak rgb olarak kaydedilen bir görseli cmyk moduna çevirdiğinizde renk kaybı olacaktır. O yüzden 3dsmax'in render ettiği görsellerin en baştan cmyk olarak save edilmesi gerekiyor. Ben tiff kayıt yaparken bununla ilgili bir opsiyon göremedim. Acaba bu konuda bilgisi olan var mı? Belki önce başka bir formatta kaydedip tiff'e çevirmek gerek ama sonuç olarak temel mesele renk kaybını minimuma indirmek. Denemediğiniz ama aklınıza gelen herhangi bir yöntem de olabilir, ben zaten sonuca ulaştıktan sonra deneyimlerimi buradan paylaşacağım tekrar. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Bildiğim kadarı ile CMYK'ye çevrilen bir imge, hangi tip dosyadan çevrilirse çevrilsin, mutlaka bir kayba uğrayacaktır, eğer özgün dosya içindeki renkler CMKY 'uzayının' dışında renkler içeriyorsa... Bu nedenle de daha başından 3D Max'de bir çevirim yapma yöntemi bir işe yaramaz, çünkü bu 'gerçek' program bağımlı olmayıp genel olarak RGB>CMYK çevrimi işlemi ile ilgilidir... Ve bildiğim kadarı ile en iyi çevrimi yapabilen program da endüstri standardı olarak kabul gören Photoshop'dır...
Baskı mürekkeplerinin doğası gereği, ekranda gözüken her imgeyi tam olarak baskıya aktarma olanağı yoktur. O nedenle ancak 'olabildiğince yaklaşık' olabilecek bir renk spektrumu seçilmesi gerekir... Şu anda aklıma gelen biricik çıkış yolu şu olabilir: CMYK'ye çevrilecek imge Photoshop'da (PS) ele alınır ve bir gamut araştırması yapılır. Yani her hangi bir RGB imgenin CMYK olarak basıldığında 'basılamayacak olan' renkleri belirlenir ve bu bölgelerdeki renkler de özgün renklere CMYK ile en sadık nasıl basılabilir diye bir araştırılır... (Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur bu kısa bilgi... Gerekirse vaktim olduğunda daha uzun yazabilirim...) Kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Diyalog Konugu
|
Obscure_Alien +1
Rendererların hemen hepsi hesaplamalarını RGB renk uzayında yapıyor. Dolayısı ile bahsi geçen kayıp daha hesaplama sırasında oluşuyor. CMYK'nın RGB üzerindeki avantajını kullanabilmek için tüm doku ve malzeme renklerini de CMYK girebildiğiniz bir renderer kullanmanız lazım, bu tip ticari renderer he henüz yok benim bilebildiğim (olsa bile CMYK texture vs bulmak pek mümkün değil). Emin değilim ama bence çeviri kayıplarını minimum tutmak adına bence siz matbaya RGB verseniz daha doğru olur. Onlar gerekirse sizin yapacağınız gibi CMYK'ya ya da RGB'den direk kullancakları renk ayrımına geçebilirler. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir musibet bir nasihatten iyidir derler ama sanırım internet ortamı göz önüne alındığında en azından bir musibet = bir nasihat oluyor
. İlgileriniz için teşekkür ederim, sizin tavsiyeleriniz ve verdiğiniz bilgiler doğrultusunda reklam şirketine bile akıl verdim Birkaç adet kendimce çıkarımda bulundum. Mesela Rpc ağaçlar oldukça fazla out of gamut renk meydana getiriyor, tabii bu vray ile ışıklandırılmış bir dış mekan çalışması için geçerli. Ayrıca şunu gördüm ki vray ile ışıklandırılmış sahnemde problemler soğuk renkler olarak tabir ettiğimiz mavi ve yeşilde meydana geliyor, belki renk tercihlerimdendir ama bariz bir şekilde sıcak rekler hatasız çıktı. Ben de photoshoptan CMYK gamut dahilindeki bir rengin kodunu kullandım. Tabii ışıklandırma falan derken bu renkler değişiyor ama genede bunu yapmakta fayda var diye düşünüyorum. Tekrar çok teşekkür ederim.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|