|
Başka döküman var mı?...
Sayın akd1
Buraya aktarmayı düşündüğünüz başka döküman var mı?
Aktardıklarınız konunun netleşmesine mutlaka bir katkı sağlayacaktır.
En azından en yakın meslek disiplinlerinden biri hakkındaki bilgilerin bize de yararı olacaktır, şüphesiz.
Gözümden kaçmış olabilir. Kaynak olarak nereden yararlanıldığını göremedim.
Bu 25 adet soru ve yanıtın kaynağını da belirtirseniz, daha da fazla yararlanacağımız kaynaklara da ulaşabiliriz...
Şimdi bu yakın geçmiş zamanda paralel disiplinlerle ortak olarak yaşadığımız sorunlardan sadece birini ele alarak bir iki söz etmek istiyorum.
Y.Ö.K. (Yüksek Öğrenim Kurumu)'ün Haziran 2005 toplantısında kararı alınan ve Eylül 2005 tarihinde yayınlanan YÖK Yönergesinde;...
Özetle:
2005-2006 döneminden geçerli olmak üzere; üniversitelerimizden mezun olanların diplomalarında doğrudan meslek sahibi olarak değil "meslek alanında 4 yıl eğitim görmüştür..." yazılması kararı açıklandı...
Örnek: Mimarlık lisans eğitimini tamamlayanlara "... Üniversitesi'nde ... alanında gördüğü 4 yıllık eğitim sonucunda Mimar olmaya hak kazanmıştır..." biçiminde yazılan diploma verilmeyecek...
Sadece mimarlık için mi geçerli bu uygulama?
HAYIR!...
Sadece TMMOB bünyesindeki 22 meslek odası ile mi sınırlı bu?
HAYIR!
YÖK'e bağlı tüm üniversite disiplinlerini bağlayan bir uygulama bu...
Kimi disiplin için bu konu çok önemli kimi için de hiç...
Peki YÖK durduk yerde niye böyle bir uygulamaya geçti?
Çok basit:...
AB tarama sürecindeki 35 ana başlıktaki konulardan üçüncü sıradaki konu "Bilim, araştırma ve geliştirme vb" idi yani üniversitelerin durumunu görüşüleceği (Aralıkta 2005'de bu ilk tarama tamamlandı) 3. konu grubu...
YÖK, bu tarama da yakalanıp madara olacağını anlayınca yıllardır yetkisizce kullandığı bu yetkisini önümüzdeki dönemden itibaren yetkim yok yönergesini alel acele uygulamaya koydu.
Dünyadaki üniversiter sistemde geçerli olan yöntemi kaza ile olsa bile uygulamaya koymuş oldu...
Bu tutumuyla da büyük haksızlıklara yol açmış oldu. Bu başlıbaşına başka tartışmaları gerektiren konu olduğu için geçiyorum.
Peki uluslararası alanda geçerli olan uygulama nasılmış?
1) Üniversiteler ilgili mesleki alanda eğitim verildiğini belirten diplomayı veriyorlar...
2) Meslek odaları ve diğer bazı yapıların da içinde olduğu Kayıt Kabul Kurumları ise mesleğe kabül işlemlerini tanımlanmış kurallar içerisinde uygulamaktadırlar...
Bu birazda demokrasilerdeki kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanıyor.
Hani Yasama, Yürütme ve Yargı gibi...
Bilirsiniz dördüncü kuvvet olarak da Basın'ın adı geçer.
Bir diğer örneği "ideal bir demokrasi-hukuk-adalet ilişkisi açısından tipik olduğu için veriyorum.
Çok dikkat çekici bir örnektir.
İki kişi arasında bir ekmeği bölüştürmenin en adil sonuç vereni:
Biri ekmeği böler diğeri seçer...
Yok eğer biri hem bölüp hemde seçiyorsa orada sorun var demektir.
Neyse konumuza dönelim...
Mühendislik dallarından Kayıt Kabul Kurumuna denk düşen yapılanmanın adını biliyorsunuzdur: MÜDEK
Google arama motorundan envai çeşit bilgisine ulaşmanız mümkün...
Sapla saman karışıyor der iken ne dediğim şimdi biraz daha anlaşılır oldumu yoksa hala daha "... meslek odalarına ne oluyor, üniversite eğitimi de verir mesleki yetkiyi de" demeye mi devam ediliyor.
Sorulardan biri dikkatimi çekti: Profesorle ilgili olanı... daha sonra değinirim...
Neyse sonuç olarak şimdi tekrar vurgulayalım:
Yani kurumları aşındımak başka bir şey, kurumların doğru çalışması için irdelemek açık-şeffaf-hesap verebilir-denetlenebilir olması için çabalamak başka birşey.
Aradaki farkı gözden kaçırmamak gerekir.
Meslek insanlarının sicil kurumu yine herkese açık-şeffaf-hesap verebilir-denetlenebilir olan kendi meslek odalarıdır...
Aman, bu çok önemli...
En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 19-01-2006 17:35
Nedeni: Ek...
|