Selam Arkadaşlar aranıza yeni katıldım...

Gerçi daha önceden bir kaç kez okumuştum fakat şimdi yazma isteği doğdu birden...

Öncelikle herkese selamlar...
Plugin(s) meselesine gelince infografica'dan ayrılan grup kendi yazılım şirketlerini açıp max3 için olan pluginlerini ücretsiz olarak dağıttılar. Bunların arasında ClothReyes(benim favori kumaş pluginim), DirtyReyes (kirletme plugini), MetaReyes ((muscle)Kasyapıları ile organik modelleme), SurfReyes (Yüzey modelleme aracı), CartoonReyes (render mootoru, ÇizgiFilm yapımı için ideal), JetaReyes (3D Karakter mimik aracı) var.
Bu bir şirketin çıkardığı bir plugin serisi. Gerçi kumaş plugin çeşitlerini arttırabiliriz. SimCloth, Stitch, birde arkadaşımızın dediği gibi reactor'ün içine gömülmüş olan cloth simülasyonu var.
Bu işi pluginlerle halledebileceğiniz gibi Maya'nın ilk versiyonundan beridir var olan Max4 de entegre olan softbodies'i de kullanabilirsiniz. Hatta buna da girmeden direk mesh yapıp soft selectionla seçip noise uygular phase'ini de anime edersiniz, StarTv id'lerindeki gibi gerçeğe pek yakın olmaz ama istediğinize yaklaşır. Bu arada StarTv'deki id animasyonlarında herhangi bir plugin kullanılmadan el ile hesaplama ve softbody kullanılarak yapılmıştır.