Tek Mesaj Görüntüle
Eski 16-09-2005, 23:43   #44
vanesy
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin yasemin86 tarafından gönderilmiş
bence bu yazdiklariniz insanlarin kafasini gereginden fazla karistiriyor.
Mimarlik bir "binanin" tasarimi yapar.ancak bir ic mimar bunun icini tasarlar yani mobilya nasil yerlestirilcek yada renkleri nasil olmali falan filan yani mimarlikla ic mimarligin hic alakasi yoktur ikiside cok farkli olmayarak degisik mesleklerdir.ben kendim almanyada yasiyorum ve burada her ikiside baska meslek ancak önce mimarligi okursun sonra ic mimarligida okuyabilirsin ancak mimarlik okumus birisi kalkipta ic mimarlik yapamaz.böyle olursa cok sacma olur ;)
---------------------------------------------------

mimarlık komple kavrayış gerektiren bir sanat (umarım sanat demiş olmam bir polemik yaratmaz.) dalıdır. bugün mimarın tasarımına başlamadan önce tasarının bulunacağı gezegeni ( belki de uzayı ), ülkeyi, bölgeyi, şehiri, yakın çevreyi; kültür, tarih bakımından ele alıp, fonksiyonu değerlendirmesi gerekir ve değerlendirir de. mimar; kullanıcının gereksinmeleri ve mekanın işlevini ilerde taşıyabileceği işlevleri hatta tasarın ömrünü düşünmelidir.

bütün bunlar mimarlığın gereğiyken yapının içininin, iç tasarımının mimarlığın dışına çekilmesi mümkün olabilir mi? tefriş, malzeme vs. göz ardı edilerek bina nasıl bina edilebilir? nasıl çalışır? komple kavrama gereği sadece binanın içini, dışını değil yukarıda saydığım bütün unsurları hatta fazlasını kapsar. tasarımın kendi içinde ve bulunduğu çevreyle bütünlük oluşturması başka türlü nasıl sağlanabilir?

bu bağlamda iç mimarlığın, mimarlığın bir kolu olduğunu söylemek hiç de yakışıksız olmayacaktır. ama gelişen dünyada sadece mimarlık değil diğer pek çok dal da kollara ayrılıp insanların bu kollarda uzmanlaşmasıyla gelişimin hızlanması amaçlanmıştır. zaten bugün akademik kariyer yaparken kürsü seçilir ve o yönde araştırma yapılır.

ama bütün bunlar ne iç mimarlığı alçaltır ne de mimarlığı olduğundan farklı bir yere koyar. bir disiplinin herhangi kolunda uzmanlaşmak saygı değer bir iştir.

sadece dilim döndüğünce görüşlerimi anlatmak ve forumun amacına yaklaşmasını istedim. neticede "mimarım" dendiği zaman "iç mi dış mı" sorusuyla karşılaşmak her mimarın canını sıkar ve türkiyede her mimarın başına gelmiştir. belkide bu konuda daha geniş tartışmalar başlatmalıyız ve neyin ne olduğunu hepimiz kendi penceremizden aktarmalıyız.