|
Müstahak!!!
Öncelikle mimarlık adına hiçbir vasfı bulunmayan kişilerin, bir ülkenin okullarının mimari üslubunu belirleyecek cürette olmaları korkunç.
Biz bu meslek adına bu kadar okuyup, (bazılarımız) bu kadar kafa yorarken, milli eğitim bakanı olduğu için adamın ‘ Hadi okullarımızı Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapalım.’ gibi mimarlık adına çok önemli bir karar vermesi en başta mimarlığa saygısızlık. Bu saygısızlığı ve vasıfsızlığı yapılan projelerde de çok net görebiliyoruz.
Bir binanın iki tarafına kule dikmek, üstüne bir burç koymak o binayı Osmanlı mimarisinden esinlenilmiş kılmaz. Bu günümüz mimarisine olduğu kadar Osmanlı mimarisine de yapılmış bir saygısızlık bence.
Bu; Osmanlı mimari öğelerini binalara entegre ederek değil, Osmanlı mimari kültürünü, günümüz mimarlığı içinde homojen biçimde eriterek ve düşünsel strüktürlerle destekleyerek yapılabilinir. Fakat yapılmış projelerde bundan eser yok. Bu şirketlere ‘geçmişten esinlenerek araba yap’ deseler, tofaşa at arabası tekerleği takıp ‘işte yaptım’ derlerdi sanırım.
Söylemeye çalıştığım şu; binanın üstüne koyduğu kuleleri bina programı içinde anlamlı kılamıyorsa –ki o projeler inşa edilip eğitim öğretim hizmetine sunulduğunda o kulelere çıkan merdivenlerin kapısına ‘aman çocuklar yukarı çıkıp düşmesin’ endişesiyle kilit vurulacağına da adım gibi eminim- öyle kuleler dikmek çok afedersiniz ama aptallıktan öteye geçebilecek davranışlar değildir diye düşünüyorum.
Kaldı ki bütün mimari çabasını bu uğurda harcamış ve Cengiz Bektaş’ın deyimiyle ‘belki de Türk dünyasının Sinan’dan sonra yetiştirdiği en büyük mimarı’ olan Sedad Hakkı Eldem bile bu konuda mutlak bir başarıya ulaşamamışken, yok prokonun yok itezin yok bilmemneyin birkaç ayda altından kalkabileceği bir olay değilmiş gibi görünüyor. Kalkamamışlar da zaten.
Bahsetmek istediğim en önemli konuya geldi sıra; okul binası için mimari bir yarışma açılmayacak da ne için açılacak? Bu kadar önemli bir kararı iki üç şirkete bırakmak çok büyük hata değil mi? Asıl bunun için tepki gösterilmesi gerekmiyor mu? Daha rasyonel bir tavır çerçevesinde okul binalarının projelendirilmesi bu şirketlere bırakılsaydı hiç tepki göstermeyecek miydiniz? Durum o kadar vahim ki, bir tutarsızlık yüzünden diğerini göremiyorsunuz bile. Gerçi Kongre Vadisi için yarışma açıldı da ne oldu? ''MİMARLIK'' kongresinde yarışmayı kazanan projeyi uygulama cesaretiniz yokken bu olanlar Türk mimarlarına müstahaktır. Henüz 2. sınıf öğrencisi olduğum için kendimi bu topluluktan ayrı tutuyorum. Umarım yeni nesil mimarlar daha cesaretli olur ve bu tabloyu düzeltme uğruna bir şeyler yaparlar. Benimde gururla kaydolabileceğim, gerçek bir mimarlar odam olur.
|