|
Ben Sayın Metin beye bir konuda sonuna kadar katılıyorum.
Mimarlar odasının ne işe yaradığını anlamak için belge çalışması yapmak gerekir. Normal hayatta bir mimar olarak bunu öğrenmemiz çok zor.
Bütün kanunları, tüzükleri, yönetmelikleri, tebliğleri hatta kuruluş belgelerini falan incelemek gerekir. Neden çünkü mimarlar odasının ne işe yaradığını öğrenmemiz gerek. Normal hayatta bir mimar olarak bunu öğrenmemiz çok zor.
Bu yeterli olacakmı peki? Tabiki hayır... çok iyi bir tarih bilgisine sahip olmak gerek. Belki geçmiş zamanlarda mimarlar odasının ne işe yaradığını bilen birilerini görmüş bir kişiyle karşılaşma şansımız vardır. Çünkü samanlıka iğne arıyoruz. Normal hayatta bir mimar olarak bunu öğrenmemiz çok zor.
Belki de Discovery kanalıdan bir ekibe rica edip bilinmeyen gizemli sırlar belgeseli hazırlatmalıyız. Mimarlar odasının ne işe yaradığını bunu bilen gören hatta bizzat yaşayan birilerini bulup bizide bilgilendirsinler. Çünkü bunu bilen birisine ben henüz rastlayamadım. Normal hayatta bir mimar olarak bunu öğrenmemiz çok zor.
Konuyu sadece iki cümleyle özetleyecek biri bizi bilgilendirsin lütfen. Biz kanun adamı değiliz politikacı da değiliz. Mimarlar odası bir mimara hangi koşullar altında ne gibi yarar sağlar. Biz mimarlara hangi koşullarda sahip çıkıyo yada sahip çıkmışlığı varmıdır? ( buna bir meslektaşımız örnek verebilirse sevinirim). Ne gibi derseniz sizlere bir örnek vereyim.
Yakın bir zamanda bir arkadaşım askere gitti. Çalıştığı şirkette %10 hissesi vardı. Mimarlar odasından askere giderken şirketteki haklarını koruması konusunda neler yapması gerektiği hakkında fikir rica etmiş. Mimarlar odasının muazzam çözümü : senin yerine başka mimar alsınlar sende hisselerini ona devret. Yuh artık odanın bir mimarın haklarını korumada yaptığı büyük girişim ve akıllara durgunluk veren çözümü? Sen yıllarca bir firmada çalış belirli bir mevki edin ondan sonra biri çıkıp sana bütün haklarını başkasına devretmeni söylesin ve bunu yapan da ne acıdır ki bir mimarın haklarını sonuna kadar savunması gereken kurum. Mimarlar odası.
Ben buraya yazan arkadaşlarında pozitif örnek yazmasından yanayım çünkü biz mimarlar odasının ne işe yaramadığını biliyoruz. Bizim merak ettiğimiz mimarlar odasının ne işe yaradığı?
Zaten mimarlar odasının ne işe yaradığını bilsek burada emin olun Sayın Hakkı Yırtıcı'ya pekçok karşı cevap gelirdi (yada Sayın Yırtıcı böyle bir yazı yazmaya gerek duymazdı). Ama maalesef yok.
Çok üzgünüm ama kimse mimarlar odası adına birşey yapmak istemiyor ne kayıt olmak istiyor ne de aidat ödemek istiyor.Çünkü mimarlar odası kapalı bir kutu. Üyelerini sadece seçimlerde ve borcunu ödemediği zaman aramanın dışında bir hizmet veremiyor. Mimarlar odası sırça köşkten çıkıp sokağa inmeli. Biz mimarların arasında, yanında olduğunu göstermeli. Mühim olan da 80-90 milyon hesabı değil oda bir adım atsın biz zaten koşa koşa geliriz. Bize sahip çıkan bir kuruma biz niye sahip çıkmayalım ki...
Saygılarımla
|