|
insanların yaşayabileceği şehirler
Burada ben türkiyede çalışan veya tahsil gören mimarlarımıza bir öneri getirmek istiyorum.hemen herkes bulunduğu şehirlerdeki rahatsızlıklardan şikayet ediyor ama çare üretmek düşünülmüyor.benim bildiğim kadarı ile şehirleri kasabaları köyeri o bölgeden seçilen insanlar kendi düşüncelerine veya kendi menfaatlerine uygun biçimde kendi aralarında aldıkları karalarla yaptıkları imar planlarını yönettikleri zamana sığdıracak şekilde uygulayıp rantlarını temin ettikten sonra bir kenara çekilyorlar.yenileri geliyor onlarda ayni tempo ile ayni şekilde işlerini bitiriyorlar.neticede ortaya alt yapısız ,
yolsuz ,kaldırımsız şehirleri arkalarında bırakıyorlar. ilerlemiş devletler imar işlerini sadece siyasilere bırakmayıp bu işi devlet siyasetçi ve halk karışımı bir kuruma yaptırıyor.yaplan şehirlerde insanlar daha rahat yaşama ortamı buluyor.daharahat sokak kaldırımlarında yürüyebiliyor yeşil alanlarda ki parklarda dolaşabiliyor.türkiyede hiç bir şehirde yaya kaldırımı,yeşil alan gibi bir kültür yok.birkaç yerde göz boyamaya yarıyan birşeyler yapılıyor o kadar. Mimar ve inşaatmühendisleri odaları siyasi iradeye baskı yaparak imar işlerini çapulcuların ellerinden alıp daha ciddi kurumlara verecek kanunların çıkarılması
için bir hareket başlatmayı düşünemezlermi?Zararın neresinden dönülse kardır....
En son bortluce tarafından düzenlendi : 29-04-2005 16:59
|