Tek Mesaj Görüntüle
Eski 09-01-2005, 21:21   #5
orange
Forum Üyesi

orange'in Avatar'ı

orange is on a distinguished road
kadir topbas'i ne zaman kazanmistik?

hadi heykeli biraz anladim diyelim!! new york hayrani bir belediye baskani filan tamam... e cami kilise sinagog'a kim gider sivriada'ya neyle giderler? yarim gunlerini vapurda mi gecirecek turistler? en onemlisi buradaki kilise, sinagog ve caminin ne ozelligi olacak onlari cekecek? daha da onemlisi ve korkuncu bu cami, kilise ve sinagog'u siz mi tasarlayacaksiniz yine?

bu mesaj ile ilgili tek beklentim kadir topbas tarafindan okumasi.

eger bu mesajimi okuyorsaniz sayin topbas, ben de simcity oyununda benzer seyler yapiyordum cocukken,

mesela kendi adami yapiyordum denizde (yukseltme diye birsey var su icinde BUM diye cikiyor bir ada sudan) sonra ustune heykel filan koyardim, sizin yaptiginiz gibi kilise cami sinagog bir arada koyardim iyi bir fikirdi cunku o zamanki yillardaki aklima gore. sonra ne olurdu? elektrik gelmezdi oraya boyle simsek resimleri yanip sonerdi, sonra danismanlarim vardi oyunda onlar da derlerdi ki bu masraflari niye yaptiniz sayin baskan? paramiz yok yol yapacak filan derlerdi

ben siddetle size bu oyunu alip bu oyundan bazi cikarimlar yapmanizi oneriyorum
biz bazi seyleri de simcity'de ogrendik mimarlik okulunda da ogrendigimiz gibi.. cunku simcity'de ilkel bir bilgisayar zekasi da olsa karsi taraf var, mimarlikta musteriyi, parayi cok ogrenmeyiz... mimarlik kut kut tasarlamak koymak degil insanlarla binalarin saglikli bir sekilde bulusmasini saglamaktir.

neyse SIMCITY 3000, SIMCITY 4 var MAXIS yapiyor bu oyunlari microsoft satin aldi sanirim sonra... bulabilirsiniz herhangi bir oyun satan dukkanda...

simdi bir de anlamadigim sey su; heykeli balikesirden gelenler, canakkale bogazindan rusyaya gecenler mi gorecek?

ozgurluk anitinin oldugu yer cok cok ozel bir noktadir siz de bilirsiniz bunu, gocmenleri karsilar daha ozgur bir ulke olan amerika'ya! ayni sey mi simdi bu bari denizden gelenlere birsey diyecek bu anit demeseydiniz...

tamam hadi herseyi anladim, bu adalarin altindan baya saglam bir fay gecmiyor mu? yarin birgun allah korusun sivriada batsa heykeliniz deniz icinden bize el sallar artik 110m oldugu icin... ama bu problemin de ustaca ustesinden gelinecektir. diger butun istanbul problemlerinin gelindigi gibi

bu heykelin halic koprunuzden istanbul'a daha az zarar verecegi kesin ama olmasa da olur bu heykel o kadar masrafa yazik degil mi?

benim daha iyi bir fikrim var bu yuksekten istanbul'a bakma konusunda ama simdi o fikrimi buraya yazip sizin kendi kendinize proje yapmaniz ile ziyan olmasini istemiyorum acikcasi

ben size saygisizlik da yapmak istemiyordum ama baskan oldugunuz zamandan beri kendi kendinize gelistirdiginiz projeleriniz benim size olan saygimi malesef neredeyse sifirladi.

cok iyi niyetli bir insansiniz hatta cok temiz bir kalbiniz var gibi de gozukuyor uzaktan herhangi bir antipati de asla duymuyorum size karsi ama cesur projelerinizi yaparken ulkemizdeki mimarlarin kapali goruslu olduguna inanip onlarla tartismiyorsaniz bari uluslararasi kendini ispat etmis ustalardan bir komite kurun lutfen ve projelerin potansiyel etkilerini gercekci olarak bu tip gruplarla birlikte degerlendirin insa etmeden once...

hele bir de boyle cesur projeleriniz varsa, ki aslinda bu iyi birsey, bunlari profesyonel gruplarla hazirlayin ve lutfen bu sehirde yasayan uzmanlarin da fikrini alin... sandiginiz kadar kapali goruslu degil uzmanlar dogru kisileri secerseniz.

bir tartisma vardi yine ayasofya(rumuz) ile konusmustuk ahmet vefik alp'in adalari yesilkoy ve tuzlayla birlestirecek otoyolu hakkinda. cesur projelere utopik fikir cimnastigine ihtiyacimiz var demistim orada, ama simdi ayasofya'nin da demek istedigini anliyorum ben. bu sekilde utopik cimnastikler bize zarar da verebilir dogru sekillerde yapilmazsa. utopik cimnastikler hassas bir istir normal bir projeden cok daha fazla calisma, analiz + ongoru gerektirir! ongorulerin sonuclari tecrubeyle saglikli kaliplara girer...

ben hayatimi yurtdisindaki okulumda, yasadigim sehir istanbul'u nasil daha iyi calisir hale getirebiliriz konusuna kafa patlatarak harcarken sizin havadan proje indirmeniz beni baya incitiyor. pardon ama siz belediye baskani misiniz basmimar mi?

ha bakin bir yukaridaki arkimeet reklamlarina;
rem koolhaas 17 mayis'da geliyormus! bence ne yapin edin o'nun kolundan bir tutun bu akvaryumlara verdiginiz parayi OMA (http://www.oma.nl + office for metropolitan architecture) 'ya verip onlari danisman secin bir takim kursunlar daha faydali isler cikabilir bu sehir icin en azindan bolgesel cozumler olarak...

benim havasini soludugum, icinde yasadigim sehrin baskani oldugunuz icin isinize boyle karisma hakkim varmis gibi davraniyorum, demokratik bir ulkede oldugumuz icin gorusumu soylemeye hakkim oldugunu biliyorum. ve bu hakkimi kullaniyorum. farkinda olmadan yanlis anlasilabilecek birseyler yazdiysam ozur dilerim, sadece bu konuda biraz daha duygusalim.

hepimizin amaci bu sehri daha yasanabilir yapmaksa birlikte kafa kafaya verip dusunmeliyiz. benim hayalimdeki sehir ile sizinki ayni olmayacaktir ve bu hayallerden biri illa ki dogru olan degildir. eger ki siz bu heykel cok iyi bir fikir diyorsaniz lutfen bizi ikna edin. asla herkes ayni anda mutlu olamaz ama kazanan fikir artilari eksilerinden fazla olan olmalidir!

+ istanbul girisimi'nin yazisinin altina da imzami atarim.
orange offline   Alıntı Yaparak Yanıtla