Tek Mesaj Görüntüle
Eski 29-10-2001, 02:15   #1
archeon
Arkitera Üyesi

archeon'in Avatar'ı

archeon is on a distinguished road
kaçak yapı ve şaşkınlık

Sene 1996 bir şömine firmasında tasarımcı olarak çalışıyordum. Firma yurtdışından ithal ettiği kendi alanında dünyada isim yapmış metal hazneli ya da ateş tuğlası gövdeli şöminelerin dış cephe giydirmelerini de anahtar teslim olarak yapıyordu ve bende bu tasarım ve uygulama projelrinden birini üstlendim. Müşteri ile görüşmeler taslaklar, revizyonlar derken son bir tasarımda anlaştık ve atölyede proje üretilerek montajın yapılacağı villaya doğru yola çıktık. Burası Kuruçeşme sırtlarında bir villa. Montaja başlandı ve tabii ki montajın başında duruyorum Bu arada villada kaba inşaat bittiği için diğer katlarda ve bahçede düzenlemeler devam ediyordu. Akşama doğru montajın bitmesine yaklaşık yarım saatin kaldığı bir anda şöminenin monte edildiği devasa salona belediye zabıtaları doluştu. Şöminenin olduğu katın dış cephedeki kısmının kaçak olarak öne doğru çıkma inşa edildiğini söylediler. Bunu takiben bizi dumura uğratan olay cereyan etti. Balyozlarla şöminenin giydirme cephesini kırmaya başladılar. Şömine giydirmesinin tasarımı paslanmaz çelikten olduğu için şömine önündeki tablayı ve ateş tuğlası şömineyi oracıkta darmadağın ediverdiler. Biz şaşkınlık içerisindeyiz, ortalıkta mimarda yoktu ve bir takım kayıtlardan sonra oradan ayrıldılar. Bize de büroya dönmek düştü.